Valg af optimalt beskæringsværktøj

80% of 100%
Beskæring af planter, buske, hække og træer er et vigtigt led i pasningen af haven. Véd du, hvordan du vælger det bedst egnede beskæringsværktøj henset til dine behov? Læs mere om valgmulighederne her.
 1. Beskæringssaks – sådan én kan en haveejer ikke undvære

  En haveejer kan umuligt klare sig uden en beskæringssaks til beskæring af tynde og middeltykke grene. Beskæringssakse findes i to udgaver, nemlig med klinger, der går forbi hinanden ("papegøjenæb") eller med ambolt.

  Sakseudgave (A)
  Sakse-udgaven fungerer som en almindelig husholdningssaks, hvor de to klinger passerer tæt forbi hinanden. Denne type er velegnet til planter med bløde, hule stængler.

  Ambolt-udgave (B)
  Ambolt-udgaven består af en skæreklinge og en flad klods. Stænglen hviler mod klodsen, og klingen trykkes mod denne. Ambolt-udgaven er velegnet til planter og buske med træagtige grene. Opbygningen sørger for, at stænglerne ikke bliver klemt helt flade ved beskæringen.

  Sørg for, at din beskæringssaks altid er skarp. Det sparer både tid og ulejlighed. Hærdede stålklinger bevarer skarpheden længst og kræver derfor mindst vedligeholdelse.

 2. Beskæringssav – til tykkere grene

  Til tykkere grene er en manuel eller elektrisk beskæringssav den bedste løsning. En beskæringssav er også god til beskæring på vanskeligt tilgængelige steder. Beskæringssave findes i forskellige udformninger og størrelser med eller uden mulighed for at udskifte klingen. Ved valg af en manuel beskæringssav er det vigtigt at kontrollere tænderne. Impulshærdede tænder holder sig længere skarpe, mens save med hårdmetaltænder holder sig endnu længere skarpe.

  Ulempen ved en manuel sav er, at der skal bruges en del muskelstyrke. En elektrisk beskæringssav er nemmere, hvis du skal beskære tykkere grene. Husk at vedligeholde værktøjet ordentligt, så det ikke bliver sløvt.

  Til trimning af tykkere grene kan du også benytte en bajonetsav.

 3. Grensaks – til hårdere, tykkere grene

  Grensaksen er ligesom beskæringssaven beregnet til tykkere grene. Grensaksen ligner ved første øjekast en beskæringssaks, men grebene er længere, så det er muligt at klippe med større kraft og arbejde over hovedhøjde uden besvær. Ofte kan grebenes længde justeres. Grensaksen er perfekt til beskæring af hårde, tykke grene. Den kan også benyttes til at klippe haveaffald i overskuelige stykker.
 4. Kædesav – til tykkere grene og træstammer

  En kædesav er ideel til tykkere grene og træstammer. Kædesave findes med elmotor og med benzinmotor. En elektrisk kædesav er lettere og nemmere til gør-det-selv-brug. Beslut dig for, hvordan du vil udføre savningen, så du løser opgaven med størst mulig sikkerhed.

  Måden, du udfører snittene på, er bestemmende for, hvilken vej træet falder. Start med at skære et kileformet stykke ud af den side, træet skal falde til. Skær dernæst et kileformet stykke ud af den modstående side en smule højere end det første snit. Fortsæt snittet fra denne side, indtil træet falder. Af hensyn til din egen sikkerhed skal du slukke for kædesaven, så snart træet falder.

  Saven risikerer at kile sig fast på grund af vægten af træet oven for snittet. I så fald frigør du kædesaven ved at drive en kile ind i snittet.

 5. TIP!

  Benyt altid personlige værnemidler som øjenværn (sikkerhedsbriller), håndværn (solide arbejdshandsker) og høreværn (ørepropper eller kophøreværn) samt tætsiddende beklædning. En støvmaske og hjelm giver øget beskyttelse mod savspånerne, der bliver slynget bagud med stor fart.
 6. Hækkeklipper – figurklipning af hække og buske

  Hækkeklippere findes i tre udgaver: manuelle, eldrevne og benzindrevne. En manuel hækkeklipper er god til at trimme træer, hække og buske. En el- eller benzindrevet hækkeklipper er velegnet til at få opgaverne hurtigere fra hånden. Den er også velegnet til større, mere krævende beskæringsopgaver. Af hensyn til din egen sikkerhed skal du anlægge personlige værnemidler som øjenværn (sikkerhedsbriller) og håndværn (arbejdshandsker), når du beskærer med en motordrevet hækkeklipper.
 7. Græssaks – nemmere at styre end en hækkeklipper

  Det optimale værktøj til buksbom er en særlig buksbomsaks, men en græssaks kan også bruges. En græssaks er noget mindre end en hækketrimmer, så det er nemmere for dig at trimme din buksbom i den ønskede facon. Manuelle græssakse er fremragende til nænsom beskæring. Hvis opgaven er mere omfattende, eller du bare gerne vil have den fra hånden uden at overanstrenge dig, er en elektrisk græssaks det perfekte valg.
 8. Sammenfejning af afklip med en løvblæser

  En løvblæser er glimrende til at feje småt løv og andet afklip sammen, især på steder, hvor det er svært at komme til med en rive. Løvblæseren kan også benyttes til at fjerne blade og andet affald fra buske og hække. Pust alt afklippet sammen i den ene side, så det er nemt at samle op. Nogle løvblæsere er i stand til at suge afklip op og ligefrem finsnitte det. På den måde er det endnu nemmere at gøre rent efter sig.
 9. Finsnitning af afklip med en kompostkværn

  En kompostkværn kan benyttes til at finsnitte afklippede grene og lignende. På den måde kan der være mere i affaldsspanden. Finsnittet planteaffald formulder desuden hurtigere. Finsnittet afklip kan med det samme benyttes som kompost omkring de hække, buske eller træer, du netop har beskåret, således at de vokser optimalt.
 10. TIP!

  Drag omsorg for dit haveværktøj. Det er vigtigt, at det altid er rent og skarpt. Ikke kun af hensyn til din egen sikkerhed men også for at du kan have glæde af dit haveværktøj i mange år. Én måde at rengøre haveværktøj på er med en rengøringsspray.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Valg af optimalt beskæringsværktøj

4
4 of 5

78 i alt

 • 5
  45
 • 4
  15
 • 3
  3
 • 2
  2
 • 1
  13