Vægmontering af fladskærms-tv

78% of 100%

Et fladskærms-tv er fra fabrikken udstyret med huller til ophængning. Nogle af de nyeste modeller er under 10 mm tykke, og der findes tilhørende klassiske malerirammer. Hvis sådan et fjernsyn sættes til at vise stillbilleder af kunstværker, når det ikke er i brug, bliver det til et dekorativt element i dagligstuen. Alternativt kan du anskaffe en fjernsynsbænk, som kablerne også kan skjules i. Der findes grundlæggende to typer vægophæng: faste og drejelige.

Vigtige overvejelser
Før du begynder at bore huller i væggen, skal du sikre dig, at der ikke er vand- eller gasledninger eller elkabler på de påtænkte boresteder. Til det formål kan du benytte en elektronisk kabelsøger.

 1. Afsætning af placering

  Start med at beslutte, hvor fjernsynet skal hænge. Du kan anbringe det fladt mod væggen eller ophænge det med en afstand, så skærmen kan dreje både vandret og lodret. Husk at tage højde for, at skærmen måske også skal kunne ses andre steder fra end sofaen eller hvilestolene – f.eks. fra et tilstødende køkken.

 2. Udmåling af optimal højde

  En tommelfingerregel lyder, at fjernsynets underkant skal befinde sig 500-600 mm over gulv, men det skal naturligvis tilpasses til din konkrete indretning. Prøv at klippe et stykke karton eller lignende til i fjernsynets dimensioner og sæt det op på væggen på det påtænkte sted. Prøv derefter at betragte attrappen fra forskellige placeringer. Når du har fundet det ideelle sted, monterer du fjernsynet i samme højde.

 3. Kan beslaget holde vægten?

  Vær omhyggelig med at anskaffe et ophæng, der passer til fjernsynets dimensioner og vægt – nærlæs specifikationerne på emballagen! Find de tilsvarende oplysninger i brugervejledningen til fjernsynet. Benyt dyvler og skruer i ordentlig kvalitet og benyt alle de forberedte skruehuller i ophænget.

 4. Afstand fra væggen

  Du kan sagtens montere fjernsynet tæt på væggen, men så kan du ikke dreje skærmen. Husk, at et fjernsyn udvikler varme, og at et større mellemrum mellem apparat og væg fremmer ventilationen. Det mindsker også afsætning af røgpartikler og støv på væggen bag fjernsynet som følge af konvektion, og det giver mulighed for at dreje skærmen både vandret og lodret.

 5. Mål størrelsen af VESA-ophænget

  For at vælge det korrekte vægbeslag skal du starte med måle afstanden mellem skruehullerne på bagsiden af fjernsynet. De mest udbredte afstande fra centrum til centrum er 100×100 mm og 200×100 mm.

 6. Skjul kablerne

  Nu om dage er det som regel ikke bare lysnetkabel og antennekabel, der skal føres frem til fjernsynet: Typisk skal det også forbindes med f.eks. en dvd-afspiller, en spilkonsol, en satellitboks eller en kabelboks. Den slags enheder har man som regel stående i en tv-bænk på gulvet, så du skal finde en smart måde at føre kablerne op til fjernsynet. En hensigtsmæssig måde at gøre det på er at benytte en kabelkanal til at føre kablerne på en pæn og diskret måde. En anden løsning består i at benytte en tv-bænk, hvor udstyret kan stå på hylden.

 7. TIP!

  Er en diskret kabelkanal ikke diskret nok til dig? Så kan du overveje at installere en falsk væg og ophænge fjernsynet på den. Hvis du fremstiller den falske væg på en underkonstruktion af strøer, har du et mellemrum til at føre de nødvendige kabler i. En anden mulighed er at føre kablerne i værelset på den modsatte side af væggen.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Vægmontering af fladskærms-tv

3.9
3.9 of 5

431 i alt

 • 5
  228
 • 4
  83
 • 3
  29
 • 2
  17
 • 1
  74