Tilpasning og opsætning af et rullejalousi

82% of 100%

Man kan normalt købe rullejalousier i forskellige størrelser. Hvis du er heldig, kan du finde et, der passer perfekt til dit vindue. Men hvis ikke, er det let at skære et jalousi til i den rigtige størrelse. Vælg et jalousi, der er en smule bredere end vinduesrammen. Du kan skære den øverste løberulle i højre side af med en nedstryger.

Hvilke slags rullejalousier findes der?
Rullejalousier fås i forskellige materialer, som f.eks. vinyl, bomuld og ISO (med en isolerende bagside.

 1. Valg af optimal placering

  Afhængigt af, hvor god plads der er til rådighed, samt din egen smag, er der forskellige måder at fastgøre rullegardinet foran vinduet på.
  1. Rullegardinet kan ophænges i vinduesrammen.
  2. Rullegardinet kan ophænges på væggen over vinduesrammen.
  3. Persiennen kan ophænges i loftet.

 2. Se efter hindringer for rullegardinet

  Kontrollér, at der ikke rager dele ud, der er i vejen for rullegardinet, f.eks. hasper eller greb. I så fald kan du overveje at ophænge rullegardinet, så det rulles af med overhæng, altså fra forsiden af rullen, i stedet for med underhæng, altså fra bagsiden af rullen.

 3. Udmåling af bredden

  Hvis du gerne vil montere rullegardinet inde i vindueskarmen, så start med at måle bredden af rullegardinet inklusive beslag. Der skal være 5 mm spillerum i hver side af hensyn til monteringen af beslagene.

 4. Valg af side, hvor kæden skal sidde

  Beslut, om snoren/kæden til rullegardinet skal sidde i venstre eller højre side. Efter afsætning af placeringen fastgør du beslagene inde i eller på vinduesrammen. Beslaget, hvor der rager en stift, en sekskantskrue eller en not ud, er som regel den side, hvor snoren/kæden sidder. Start med at kontrollere, om det er tilfældet – det kan variere fra fabrikat til fabrikat.

 5. Montering af beslagene på vinduesramme eller væg

  Beslut, hvor det første beslag skal sidde, og afsæt borehullerne. Hvis du fastgør beslaget på vinduesrammen, så start med at forbore skruehullerne med et tyndt træbor (2,5 mm). Hvis du fastgør rullegardinet til lysningen (væggen omkring vinduet), skal du benytte et murbor (6 mm) og dyvler. Derefter fastgør du det første beslag uden at tilspænde skruerne. Benyt en passende lang træliste og et vaterpas til at nivellere rullen. Derefter markerer du borehullerne for det andet beslag.

 6. Montering af beslagene i loftet

  Udmål midten af vinduesrammen og benyt en vinkel til at afsætte det tilsvarende punkt på loftet. Fra dette midtpunkt måler du ud til placeringerne af beslagene to venstre og højre (halvdelen af den samlet til hver side).

 7. Tilpasning af rullegardinets bredde

  Når du afkorter rullen, skal du huske a trække tykkelsen af de to beslag fra den samlede udmålte bredde. Det vil typisk sige, at du skal trække 2•4 mm fra den udmålte bredde. Afsæt den således beregnede bredde på rullen og skær overskuddet af. Sæt endehætterne med stift på rullen. Afkort skinnen forneden i rullegardinet til samme bredde.

 8. Tilpasning af stoffets dimensioner

  Udmåling og tilskæring af rullegardinet er nemmest at foretage på en plan overflade. Hvis du starter med at skære skinnen i rullegardinet til i den korrekte bredde, kan du benytte den til at afsætte samme bredde på stoffet. Derefter skærer du stoffet til. Den nemmeste måde at gøre det på er med en skarp hobbykniv, men en saks kan også benyttes.

 9. Montering af stoffet på rullen

  Fjern beskyttelsesfolien fra den selvklæbende strimmel på rullen. Stoffet skal kunne rulles op og ned på vinduessiden. Kontrollér omhyggeligt, hvilken side kædemekanismen sidder i. Stoffet skal monteres på rullen, så det er helt vandret – ellers ruller det skævt op! Fold de sidste 50 mm af stoffet om, så der opstår en skarp fold. Derefter fører du rullen ind i folden, så den selvklæbende strimmel vender opad. Benyt begge hænder til at rulle stoffet op på rullen helt til overkanten, idet du omhyggeligt sørger for at rulle den helt lige på. Derefter ruller du rullegardinet ¾ ud og fører den nederste skinne ind i dertil beregnede kanal. Nu er rullegardinet parat til at hænge op.

 10. Ophængning af persienne

  Start med at føre rullen ind i beslaget med kædemekanismen og derefter i det andet beslag.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Tilpasning og opsætning af et rullejalousi

4.1
4.1 of 5

556 i alt

 • 5
  336
 • 4
  93
 • 3
  48
 • 2
  21
 • 1
  57