Tapetsering

76% of 100%

Tapetsering er en glimrende måde at give boligen et ansigtsløft på. Der er ingen grund til at lægge bånd på fantasien, når blot man er bevidst om, at man skal leve med sit valg i nogle år. Tapet findes i mange forskellige farver, mønstre og kvaliteter.

Vigtige overvejelser
Du opnår det bedste resultat på en jævn, flad overflade, hvor tapetklisteret har mulighed for at hæfte ordentligt. Hvis væggen netop er blevet opført eller pudset, skal den have tid til at gennemtørre, hvorefter du giver den et lag grunder. På den måde suger vandet i tapetklistret ikke ind i gipsen. Eventuelle revner eller huller udbedres med spartelmasse, og uregelmæssigheder slibes glatte.

 1. Udregning af det nødvendige antal ruller

  Eksempel: En typisk rulle en 10 m lang og 530 mm bred.
  Hvis værelset ikke er højere end 3 m, kan du altså få tre baner ud af én rulle. Materialeforbruget kan dog blive en smule større, hvis tapetet har et bestemt mønster, der skal passe sammen i sammenstødene mellem banerne. I så fald vil producenten normalt oplyse pasbredde og mønsterlængde. Start med at måle bredderne af samtlige vægge og læg tallene sammen. Korrigér for høje vinduer eller døre. Bredden af en rulle er 530 mm, så dividér den samlede bredde med 0,53 m for at finde det nødvendige antal baner. Endelig dividerer du resultatet med 3, idet én rulle giver tre baner. Nu har du styr på, hvor mange ruller du skal bruge. Hvis du f.eks. har en samlet vægbredde på 24,0 m og en loftshøjde på 2,65 m, skal du bruge 24,0 : 0,53 : 3 = 15,1 ruller, hvilket vi runder op til 16 ruller.

 2. TIP!

  Tjek i butikken, at alle ruller har samme farvekode og produktionstidspunkt, idet der kan være minimale, men trods alt irriterende farveforskelle mellem ruller trykt i forskellige oplag.
 3. Valg af korrekt type tapetklister

  Der findes forskellige typer tapetklister til brug ved forskellige tykkelser og materialer. De mest udbredte typer tapetklister er generelt anvendelige og fås som pulver, der røres op før brug. Bland og omrør grundigt, så tapetklistret er helt glat uden klumper. Lad tapetklistret stå i 10 minutter før brug. Til vinyl-, stof- og fiberglastapet skal du benytte en speciel brugsklar tapetklister, der påføres med en skraber.

 4. TIP!

  Til sædvanligt tapet findes der også brugsklart tapetklister. Man kan også købe selvklæbende tapet, der blot skal lægges i blød i vand et par minutter, hvorefter det er lige til at sætte op.
 5. Gør tapetbanen en smule længere foroven og forneden

  Når du skærer tapetbanerne til, så gør dem 50 mm længere foroven og forneden. Gør overskuddet en smule større, hvis tapetet har et mønster, der skal passe sammen med nabobanerne. Og så skal du selvfølgelig være opmærksom på, at nogle mønstre har en retning – det ser ikke så smart ud, hvis blomsterne vender med hovederne nedad …

 6. Påføring af klister

  Anbring tapetbanen på et rent og jævnt arbejdsbord (en glat dør anbragt på bukke kan gøre det) med mønstersiden vendt nedad. Kom klister på med en tapetkost, fold den ene halvdel blødt over den anden halvdel med klistersiderne vendt mod hinanden og læg tapetbanen på gulvet. Giv tapetklistret tid til at trække ind i tapetet. Imens kan du gøre den næste tapetbane parat på samme måde.

 7. TIP!

  Tag tid med et stopur, så de enkelte tapetbaner trækker i lige lang tid. Når klistret trækker ind i tapetet, giver det sig nemlig en smule.
 8. Opsætning af første bane

  Vægge og karme er ikke altid helt i lod. Benyt et lod (en lille tung genstand i en lang snor) til at kontrollere, om det er tilfældet. Det bedste sted at starte opsætningen er ved en dør- eller vindueskarm og lade tapetbanen overlappe 30 mm med karmen.

 9. Opsætning af tapet

  Løft den øverste klistrede halvdel af banen af og stød den op mod loftet med et overlap på 50 mm. Glat forsigtigt tapetet ud mod væggen med en ren tapetkost. Tryk tapetet på plads, idet du starter på midten og arbejder dig udad. Benyt den sløve bagside af sakseklingen til at trykke tapetet ind mellem væggen og loftet, så der opstår en skarp fold.

 10. Skær overskydende tapet af

  Træk forsigtigt det overskydende tapet ud fra væggen ved loftet og klip overskuddet af med en saks. Gør derefter det samme ved gulvet. Eller tryk en lineal eller træliste ind hjørnet og skær overskuddet af med en hobbykniv. Det er nemmest at gøre, når klistret har tørret i nogle minutter.

 11. Færdiggørelse ved dør- og vindueskarme

  Læg et snit i en vinkel på 45° ind i det overskydende tapet ved dør- og vindueskarme. Benyt den sløve bagkant af sakseklingen til at trykke tapetet ind mod kanten af dør- eller vindueskarmen, så der opstår en fold i tapetet. Derefter kan du tilrette tapetet langs linjen.

 12. Opsætning i et hjørne

  I hjørnet af værelset er det nemmest at ophænge tapetet, hvis det kun får lov at bøje 10 mm omkring hjørnet. Skær tapetet på langs og tryk det fast ind i hjørnet. Derefter hænger du den anden halvdel af tapetbanen op eller påbegynder en ny bane, der stødes helt ind i hjørnet og overlapper med de ombøjede 10 mm fra forrige bane.

 13. Opsætning omkring afbrydere og stikkontakter

  Start med at afbryde elektriciteten på hovedafbryderen og skru derefter dækpladen af afbryderen eller stikkontakten. Derefter ophænger du tapetet glat over afbryderen eller stikkontakten. Klip den nødvendige åbning ud med saksen, idet du arbejder dig fra midten af stikkontakten ud mod dens hjørner. Klip den dannede flap af i en ret linje, så afbryderen eller stikkontakten rager gennem tapetbanen. Derefter sætter du dækpladen på igen.

 14. Opsætning omkring radiatorer

  En udfordring ved tapetsering er radiatorer. Det anbefales at klippe på langs ind i tapetet til det sted, hvor varmerørene kommer ud af væggen. Derefter klipper du tapetbanen af over radiatorens samlede højde. Derefter kan du trykke resten af tapetbanen ind mod væggen med et kosteskaft omviklet med et viskestykke eller håndklæde eller en ren malerulle. Alternativt kan du løsne radiatoren fra væggen og understøtte den med træklodser eller bøger. Pas på ikke at vride rørene og samlingerne så meget, at de bliver utætte.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Tapetsering

3.8
3.8 of 5

1457 i alt

 • 5
  683
 • 4
  294
 • 3
  156
 • 2
  98
 • 1
  223