Sådan laver du et kradsetræ

90% of 100%

Din killing eller kat er den fødte dræber. Det at kradse er en form for bevægelse for katte – det strækker dens muskler og er med til at holde katten i form. Men hvis din kat begynder at kradse på din sofa eller i gardinerne, er det på tide at overveje et kradsetræ. Et kradsetræ er en nem måde for din kat at få sin naturlige aggression ud af kroppen på!

Hvad skal du bruge til at bygge et kradsetræ?
Din kat er et kræsent dyr! Det gælder ikke blot dens mad, men også et kradsetræ. Du skal sørge for, at kradsetræet har solid støtte.æ Din kat vil nemlig ikke bruge det, hvis det er vakkelvornt. Og kradsetræet skal være tilstrækkeligt højt. Det vil blive brugt flittigt, og det skal kunne holde i lang tid.

Brug af et kradsetræ
Når du har bygget dit kradsetræ, skal du lære din kat, at den kan bruge sine kløer! Anbring kradsetræet på et af kattens yndlingssteder. Du kan gøre det endnu mere attraktivt, hvis du hænger noget af kattens legetøj op på det. Og hvis din kat stadig kradser det forkerte sted, så er det der, du skal sætte kradsetræet op. Når katten begynder at kradse jævnligt på kradsetræet, kan du gradvist flytte træet derhen, hvor du gerne vil have det stående.

Materialer, der skal bruges
•    Krydsfiner (22 mm)
•    Sisalreb (8 mm)
•    PVC-rør (Ø110 mm)
•    Skruer

Hvor meget sisalreb skal du bruge?
•    Dividér længden af PVC-røret (dvs. kradsetræets endelige højde) med sisalrebets tykkelse.
•    Resultatet er antallet af rebets snoninger, som du skal bruge til at dække røret.
•    Mål bredden (= diameteren) af PVC-røret.
•    For at finde ud af længden på det reb, du skal bruge, ganger du PVC-rørets diameter med π (3,14) og ganger så resultatet med det nødvendige antal snoninger.

Eksempel på beregning:
•    Dit kradsetræ har en diameter på 110 mm x 3,14 = 345,4 mm reb er påkrævet til én snoning om røret.
•    Kradsetræet er 1000 mm højt, og det dividerer du med 8 mm (rebets diameter). Det vil sige, at du skal bruge 125 snoninger af rebet.
•    Den påkrævede længde reb er dernæst: 125 snoninger x 345,4 mm = 43,175 mm reb.
•    Dividér dette med 1000 for at få længden i meter. Det svarer til ca. 43,5 meter. Det antal rebsnoninger, du skal bruge, måles teoretisk med rebet strammet tæt, det er derfor en god idé at kalkulere med yderligere 10% ekstra. I dette tilfælde skal du bruge ca. 50 meter reb.

 1. Lav toppladen af kradsetræet

  For at lave toppladen skal du bruge en 22 mm tyk krydsfinerplade. Brug stiksaven til at save den runde topplade ud med en diameter på 300 mm. Du kan afmærke en præcis cirkelform ved at anbringe et søm i midten af pladen og så bruge en blyant og et stykke snor til at tegne en cirkel med en afstand på 150 mm fra centrum. Afglat kanten med sandpapir for at fjerne skarpe kanter og splinter.

 2. Lav bundpladen af kradsetræet

  For at lave bundpladen bruger du samme 22 mm tykke krydsfinerplade og saver et firkantet stykke ud, der måler 400 x 400 mm. Hvis din kat vejer lidt mere end gennemsnittet, kan du lave en bundplade i dobbelt tykkelse (44 mm) for at få ekstra stabilitet. Find centrum af bundpladen ved at tegne to streger mellem de modsatte hjørner. Afmærk 2 referencepunkter på hver side af centrum, hver med en afstand af 40 mm fra centrum. Bor 2 huller i disse referencepunkter. Disse huller gør det muligt at fastgøre bundpladen til røret med forsænkede skruer. Afglat alle kanter med sandpapir for at fjerne skarpe kanter og splinter.

 3. TIP!

  For at gøre røret endnu mere stabilt kan du fylde det med noget tungt, som f.eks. sand eller grus i små poser.
 4. Forbered det centrale rør i dit kradsetræ

  Skær en 10 mm spalte i enden af PVC-røret, så det 8 mm sisalreb kan trækkes igennem. Bor 3 små huller i rørets top og bund, så du kan fastgøre toppladen og bundpladen til endepladerne i røret.

 5. Lav endepladerne

  Du skal lave 2 endeplader til fastgørelse af toppladen og bundpladen inde i PVC-røret. Til disse endeplader skal du bruge et 22 mm tykt stykke krydsfiner. Endepladernes diameter er 110 mm (den udvendige diameter af PVC-røret) minus 2x tykkelsen af rørets væg. Den er normalt 3,2 mm, så endepladernes diameter er (nedrundet) 103 mm. For at lave de 2 runde endeplader skal du bruge nøjagtig samme metode som for toppladen, og save de 2 endeplader ud med en stiksav. For at du kan trække sisalrebet med knude ned gennem endepladen i toppen af røret, skal du save et stykke med en bredde på 8 mm ud af kanten af denne endeplade. Dernæst fastgør du toppladen til endepladen inde i toppen af røret med skruer og lim. Fastgørelse af endepladen inde i bunden af røret beskrives senere.

 6. Dæk toppladen til

  Du kan dække toppladen på kradsetræet med samme slags sisalreb, som du brugte til at vikle om PVC-røret – det vil din kat synes om! Du skal blot vikle sisalrebet rundt på toppladen og fastgøre det med lim.

 7. Monter toppladen

  Start i toppen af kradsetræet Bind en stram dobbeltknude i enden af sisalrebet, og placer rebet i PVC-røret gennem den udskårne spalte i øverste ende af røret. Indsæt endepladen inde i toppen af røret, med det afsavede hjørne af endepladen ved siden af det sted, hvor rebet passerer gennem den udskårne slids i røret. Tryl endepladen helt ind i røret og skru den på plads med 3 forsænkede skruer. Sørg for at fastgøre endepladen, så toppladen er vandret og flugter med toppen af røret.

 8. Sno rebet rundt om røret

  Stram rebet og start med at sno det rundt om røret. Hold rebet stramt, mens du vikler det rundt. Når du har viklet et par gange rundt, bruger du en hammer til at skubbe snoningerne stramt og pænt på plads. Brug arbejdshandsker til at beskytte dine hænder, og få nogen til at hjælpe dig med at holde rebet stramt. Hvis du vil holde en pause i et par minutter, kan du gøre rebet fast med tape.
   

 9. TIP!

  Før du begynder at sno rebet, skal du kigge grundigt efter, hvordan det rulles ud. Det vil hjælpe dig med at undgå uregelmæssige snoninger.
 10. Tilpas bundpladen af kradsetræet

  Når du er færdig med at vikle rebet rundt om røret, holder du rebet stramt og skubber det gennem den udspårne slids i rørets nederste ende, på samme måde som du gjorde i toppen af røret. Pres endepladen helt ind i nederste ende af røret, og skru det dernæst sikkert på plads. Sørg for at fastgøre endepladen, så nederste hjørne er vandret og flugter med bunden af røret.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Sådan laver du et kradsetræ

4.5
4.5 of 5

554 i alt

 • 5
  443
 • 4
  46
 • 3
  10
 • 2
  14
 • 1
  41