Sådan laver du et juletræ i træ

84% of 100%

Du kan genbruge dit juletræ i træ både indendørs og udendørs. Du kan lave det i bordstørrelse, i en flad dekorativ version eller som et juletræ i fuld størrelse. Juletræet er lavet i vandfast krydsfiner, så du kan bruge det på en masse forskellige måder og forskellige steder. Efter brug er juletræet let at pille fra hinanden, så du sparer plads, når du gemmer det af vejen. Du kan købe krydsfinerplader i forskellige størrelser og tykkelser. Hvis du slutter af med at give dit juletræ en klar, gennemsigtig lak, vil det give træet et attraktivt og naturligt look. Eller hvis du foretrækker det, kan du også bruge lak i de farver, du ønsker. Det er en god idé at komme forsegler på for at beskytte krydsfinerens sider – det vil gøre dit juletræ mere modstandsdygtigt over for vejrliget, så du kan bruge det i mange år.

 1. Nogle idéer til et juletræ i træ

  Her kan du se nogle få forskellige slags juletræer i træ: en bordmodel med trekantede sider, en flad model lavet af træstykker og egnet til vægmontering, samt en model lavet af runde stykker træ, der krydser ind over hinanden. En anden tredimensionel model bruger lige stykker træ i et overgangsmønster – du kan lave denne version så høj, du lyster ved at bruge flere eller færre træstykker.

 2. Lav et juletræ til at stille på gulvet

  Hvis du gerne vil lave en fod til juletræet, er det en god idé at gøre målene temmelig smalle. Det kan du gøre ved at bruge smallere træstykker. Det vil reducere bredden og gøre det nemmere at lave et højere træ. Trætrekanterne er fastgjort i en vinkel på 15°. Du kan sætte alle former for dekorationer på dit juletræ – f.eks. LED-lys, kugler og stjerne, enten inde i eller uden på træet.

 3. Vælg juletræets udformning

  Det er bedst at bruge vandbestandigt krydsfiner, uanset om du laver et lille bordjuletræ eller et større træ til at stå på gulvet. For et mindre juletræ bruger du 9 mm tyk krydsfiner, og 12 eller 18 mm tyk krydsfiner for et større træ. Tegningen viser dig dimensionerne for et juletræ med en højde på ca. 145 cm. Det står dig naturligvis frit for at vælge en hvilken som helst form til træets grene.

 4. Lav ‘grenene’

  Vælg antallet af træprofiler – eller ‘grene’ – du skal bruge til dit juletræ. Det vil normalt være 4, 6 eller 8. For at hjælpe dig med at gøre alle grenene ens skal du starte med at skære en skabelon i karton. Brug dernæst en blyant til at tegne langs kanterne af skabelonen og afmærk konturerne af grenene, så de er helt ens allesammen. Den øverste del af hver gren er i en vinkel på 15°, så spidserne af alle grene på det færdige træ bliver arrangeret i et pænt mønster.

 5. Undgå at flække træet

  Bor huller i de indvendige vinkler af grenene med et 8 mm træbor. Det er med til at undgå, at de afskårne hjørner af træet flækker, og vil gøre det nemmere for dig at bruge stiksaven.

 6. Sav grenene ud

  Brug stiksaven til at save den første komplette profil eller gren på juletræet. Sav forsigtigt og langsomt, lad dit håndværktøj gøre arbejdet, sørg for at bruge en skarp savklinge, og følg blyantstregerne omhyggeligt.

 7. Brug den første gren som en skabelon

  Afglat de savede kanter med sandpapir, og brug den første profil eller gren på juletræet som en skabelon for alle de øvrige grene. Tegn langs med kanterne med en blyant, indtil du har afmærket det fuldstændige omrids af den næste gren. Brug din krydsfinerplade så effektivt som muligt ved at tilpasse profilerne omhyggeligt til den.

 8. Sav grenene ud

  Brug stiksaven til at save formerne af alle grenene ud med, og brug en rundsav til at tilpasse de lige kanter. Fjern splinter og slib kanterne forsigtigt med sandpapir (kornstørrelse 180).

 9. Lav tilslutningsstykkerne til juletræet

  Foden på det trekantede træ, med andre ord træets bredde i gulvniveau, er ca. 780 mm. De nederste dele af de 6 profiler eller grene holdes sammen af tilslutningsstykker. Disse måler ca. 40 x 370 mm, og du kan save dem ud af de resterende stykker af krydsfinerpladen. Bor 8 mm huller i enderne af tilslutningsstykkerne – disse skal bruges til de stykker sisalreb, der skal holde træets grene sammen.

 10. Saml juletræet

  Hvis du har 6 profiler eller grene, anbringer du først de 2 grene, der er direkte over for hinanden, efterfulgt af de 4 andre. For at holde alle grenene sammen borer du et 8 mm hul øverst i hver gren og binder dem pænt sammen med sisalrebet.

 11. Saml tilslutningsstykkerne

  De 6 profiler af grenen holdes sammen af 6 tilslutningsstykker, der mødes i midten. Disse tilslutningsstykker bindes sammen med sisalreb, således at de 6 grene har lige stort mellemrum. Det er bedst at bruge sisalreb, fordi det ser pænt ud og føles rart, og fordi det passer perfekt ind i det naturlige krydsfiner, som du har brugt til at lave dit juletræ.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Sådan laver du et juletræ i træ

4.2
4.2 of 5

27 i alt

 • 5
  19
 • 4
  1
 • 3
  2
 • 2
  2
 • 1
  3