Skip to content

Påføring af fugemasse

Det kan koste mange penge at få andre til at udføre et job for dig. Men med den rigtige indstilling kan du gøre mange ting selv. Du vil spare tid og penge ved at bruge de praktiske gør-det-selv-instruktioner, som du finder på SKIL hjemmesiden.

Disse trin-for-trin-instruktioner inddeles i kategorier for de forskellige typer opgaver i og omkring hjemmet, og giver dig præcise forklaringer fra A til Z.

  1. Hvilke typer spartelmasse benyttes til hvad?

    Formuleringen af den enkelte spartelmasse er bestemmende for, hvor elastisk den er, og hvor hurtigt den hærder. Universalspartelmasse er god at have i huset til småreparationer. Til brug i badeværelser eller andre vådrum er det bedste valg en svampe- og skimmelbestandig spartelmasse. På den måde bliver samlingen ikke sort med tiden. Bemærk: Nogle typer spartelmasse kan bemales – andre kan ikke.

  2. Limning

    Til forskellige opgaver skal benyttes forskellige typer spartelmasse. F.eks. er akrylbaserede spartelmasser uegnet til brug på glas, fliser og andre glatte overflader, mens silikone-, PTFE- og bitumenbaserede spartelmasser har bedre vedhæftning på bitumenbehandlede overflader og tagmaterialer. I nogle tilfælde kan vedhæftningen forbedres ved først at påføre et lag grunder.

  3. Bemaling af spartelmasse

    De fleste spartelmasser findes i hvid, grå, sort, brun og gennemsigtig. Du kan vælge en farve, der matcher emnets overflade nogenlunde, eller male spartelmassen i samme farve som emnet. Kontrollér først på pakningen, om spartelmassen kan bemales. Hvis du overvejer at bemale spartelmassen, skal du være opmærksom på, at malingen ikke nødvendigvis er lige så elastisk, så den risikerer altså at skalle af, hvis samlingen bevæges.

  4. Korrosion og misfarvning

    Hvis spartelmassen frisætter sure bestanddele, kan der opstå korrosion eller misfarvning på den underliggende overflade. Det kan f.eks. ske på spejle, aluminium eller kobber samt sten og marmor. Det er derfor en god idé at benytte syrefri spartelmasse. Du kan ligefrem lugte dig frem ved at snuse til undersiden af patronen.

  5. Rengør overfladen

    Hvis du vil udfylde en revne i hjørnet på væg, skal du først fjerne alt løst materiale med en malingskraber eller en skarp kniv. Derefter kan mellemrummet rengøres med en kost eller støvsuger. Eventuel lim, spartelmasse eller olierester fjernes med sprit eller cellulosefortynder.

  6. Afdækning

    Afhængigt af, hvor sikker du er på hånden, kan du med fordel benytte afdækningstape (malertape) til at sikre, at der kun kommer en snæver stribe spartelmasse på. Sæt tapen på, så den dækker begge sider af den linje, der skal tætnes, og fjern tapen, før spartelmassen er helt tør.

  7. Brug af en spartelmassepatron

    Benyt en hobbykniv til at skære forseglingen af patronen. Skær derefter en smule af påføringsdysen, så den afsætter en smal stribe spartelmasse. Jo mere du skærer af dysen, desto bredere bliver striben. Påfør en bane spartelmasse, der er 1-2 mm bredere end det mellemrum, der skal udspartles. Derefter sætter du patronen i fugepistolen. Når du klemmer på aftrækkeren, fyldes påføringsdysen med spartelmasse. Stop, så snart du kan se spartelmassen træde ud.

  8. Udførelse af fuge

    Den optimale fremgangsmåde består i at holde fugepistolen i en vinkel på 45° og trække fugepistolen mod sig selv. Find en hastighed, hvor spartelmassen afsættes i en pæn, ubrudt stribe. Hvis du bevæger fugepistolen for hurtigt, opstår der huller i striben af fugemasse, så du skal komme mere på. Det giver et dårligere resultat og større materialeforbrug. Hvis du bevæger den for hurtigt, bliver mellemrummet ikke ordentlig udfyldt. Når du kommer til enden af fugen, så slip aftrækkeren og tryk på knappen eller grebet bag på fugepistolen. Det tager trykket af, så tilførslen af spartelmasse stopper med det samme. Hvis ikke du gør det, vil der blive trykket yderligere spartelmasse frem.

  9. Færdiggørelse af spartelmassefugen

    Væd en finger i vand tilsat en smule opvaskemiddel og glat fugen ud. Opvaskemidlet forhindrer spartelmassen i at klæbe til fingeren. Du kan også opblande opvaskemidlet i en sprøjteflaske og komme en smule på selve striben af fugemasse. Overskydende spartelmasse fjernes med sæbevand. Når spartelmassen er tør, kan overskud fjernes med en kniv og en hård svamp. Der findes specielle spartler og rengøringsmidler til påføring og fjernelse af spartelmasse.

Bedømmelse

Bedøm denne trin for trin beskrivelse.

Påføring af fugemasse

4.3
4.3 of 5

649 Antal stemmer

  • 5
    398
  • 4
    146
  • 3
    32
  • 2
    20
  • 1
    53