Opsætning af persienner

76% of 100%

Hvis du har vinduesrammer i standardstørrelse, vil du sandsynligvis kunne finde persienner, der passer præcist. Eller du kan spørge leverandøren af vinduesrammerne, om de har produkter, der passer. Hvis ikke, er det let at tilpasse persiennerne, så de passer. Vælg persienner, der er en smule længere og bredere end vinduesrammens indvendige mål. Persienner fås i forskellige farver og materialer, f.eks. vinyl, aluminium, træ og tekstiler.

Vigtige overvejelser
Følg altid de anvisninger, der følger med persiennerne!

 1. Fordele ved persienner

  Persienner er med til at isolere boligen. Om vinteren skal de hule sider af lamellerne skal vende indad, så der strømmer varm luft ind i værelset. Om sommeren skal de hule sider af lamellerne vende udad, så den varme luft strømmer opad. Disse persienner kan hæves og sænkes med en mekanisme indbygget i topskinnen.

 2. Forskellige monteringssystemer

  Til persienner findes forskellige slags beslag. F.eks. kan persiennens topskinne monteres på en låseplade eller vinkelbeslag med drejemekanisme, der låser den fast til beslagene.

 3. Valg af optimal placering

  Der er flere forskellige måder at sætte persienner op på afhængigt af tilgængelig plads og smag:
  1. Fastgør dem til vinduesrammen (frarådes ved plast- eller aluminiumvinduer, fordi hullerne er umulige at udbedre efterfølgende)
  2. Fastgør dem til væggen over vinduesrammen
  3. Fastgør dem til loftet

 4. Opsætning af beslag

  Vælg, hvor det første beslag skal placeres, og afsæt de huller, der skal bores. Hvis du fastgør persiennen til vindueskarmen, så start med at forbore skruehullerne med et tyndt træbor (2,5 mm). Hvis du fastgør persiennen til lysningen (væggen omkring vinduet), skal du benytte et murbor (6 mm) og dyvler. Derefter skruer du beslaget på og skruer skruerne halvvejs i. Benyt en klods og et vaterpas, hold monteringsskinnen vandret og afsæt placeringen af det andet beslag. Hvis der skal benyttes et tredje beslag, så pas på, det ikke sidder i vejen for båndet eller snoren.

 5. Udmåling af den indvendige bredde

  Efter opsætning af beslaget du kan måle indvendig bredde af persiennen mellem beslagene. Afsæt denne bredde på skinnerne foroven og forneden. Når du udmåler, så vær opmærksom på, at skinnen foroven og forneden er bredere end lamellerne.

 6. Afkortning af den øverste skinne

  Afkort skinnerne foroven og forneden med en nedstryger. Beskyt lamellerne med en klud eller et stykke pap, mens du saver. Sæt endehætterne på skinnerne, når du er færdig.

 7. Afkortning af lamellerne

  Hæng persiennen midlertidig op og afsæt den indvendige bredde på den nederste lamel. Vær omhyggelig med at centrere persiennen, så du tager lige meget af i venstre og højre side. Benyt en speciel lamelsaks eller eventuelt en almindelig saks til at afkorte lamellen. Derefter klipper du de resterende lameller til. (De stumper, du har klippet af den nederste lamel, kan benyttes som skabelon for de øvrige lameller.) Derefter hænger du persiennen op og låser den fast i beslagene.

 8. Indstilling af højden

  Hvis persiennen er for lang, opstår der en klump af lameller forneden, der ikke bidrager til solafskærmningen. Du kan eventuelt fjerne unødvendige lameller. Start med at tage endehætterne af den nederste skinne og løsne snoren forneden. Fjern den nederste skinne og pil unødvendige lameller ud af snoren eller båndet. Derefter sætter du den nederste skinne og snoren på igen. Sæt endehætterne på skinnen igen, klip snoren eller båndet af til den rigtige længde og bind enderne sammen igen. Til slut fastgør du stangen til at dreje lamellerne.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Opsætning af persienner

3.8
3.8 of 5

176 i alt

 • 5
  81
 • 4
  38
 • 3
  20
 • 2
  12
 • 1
  25