Opsætning af gipsplader

78% of 100%

Hvis du vil renovere loftsrummet og opdele det med en skillevæg, er gipsplade det oplagte materialevalg. Gipsplader er nemme at montere, og takket være deres ringe vægt kan de benyttes stort set overalt. Hvis der ikke i forvejen findes en konstruktion, som pladerne kan monteres på, kan du selv designe og fremstille en strøkonstruktion.

Vigtige overvejelser

Gipsplader markedsføres i standardlængder på som regel 2 600, 3 000 og 3 600 mm. Hver af disse længder findes normalt i bredderne 600 og 1 200 mm. Tykkelsen er normalt 9,5 mm. Kontrollér for en sikkerheds skyld, hvilke dimensioner dit sædvanlige byggemarked ligger inde med, før du begynder at planlægge den strøkonstruktion, som pladerne skal monteres på.

 1. Tildannelse af pladerne

  Gipsplader består af en gipskerne, der på begge sider er dækket af pap. Pladerne er lige til at skære til med en hobbykniv. Idet du arbejder på pladernes overside, foretager du et dybt snit med et bræt som skærelineal. Derefter knækker du pladen langs skærelinjen i én arbejdsgang, hvorefter du vender pladen om og skærer gennem paplaget på modsatte side.

 2. Tildannelse af gipsplade

  Hvis du ikke har tænkt dig at benytte den fulde længde af gipspladerne (eller hvis du skal udføre udskæringer til døre og rammer), kan pladerne afkortes med en sædvanlig fukssvans eller stiksav. Du kan udføre mindre udskæringer til stikkontakter eller kanaler med en stor hulsav, bajonetsav eller stiksav. En stiksav er desuden praktisk til udskæring af komplicerede former eller afrunding af hjørner.

 3. TIP!

  Hvis du udfører udskæringer med en stiksav, er det en god idé først at bore et hul i skærelinjen, så du har et sted at starte stiksaven.
 4. Færdiggørelse af kanter efter savning

  Du kan finpudse savekanter med en høvl eller en slibeklods med groft sandpapir. For at du kan finpudse samlingerne efter opsætning af pladerne, er det en god idé at glatte og afrunde alle savekanter.

 5. Opsætning af plader med søm

  Den optimale hammer til formålet er en kuglehammer, der har et afrundet hoved, så sømmets hoved kan forsænkes helt i pladen. Benyt ca. 30 mm lange søm til at montere gipspladerne. Det maksimale mellemrum mellem sømmene skal være 200 mm, og sømmene skal sidde mindst 10 mm fra pladens kant. Pladerne kan også sømmes med en hæftepistol.

 6. Opsætning af plader med skruer

  Hvis du benytter skruer, skal du benytte specielle gipspladeskruer med en længde på 25-35 mm. Disse skruer er fremstillet af rustfrit stål med en sort overflade og en skarp, hård spids. Den nemmeste måde at arbejde på er med en elektrisk skrue-/boremaskine. Hvis det er muligt, så benyt en specialskruebit til gipsplader eller en skrue-/boremaskine med justerbart moment, så skruerne ikke risikere at dreje helt igennem gipspladen. Skruerne kan skrues i uden behov for et forbore et starthul. Der bør maksimalt være 250 mm mellem skruerne.

 7. Færdiggørelse af samlinger

  Gipspladernes overflader og samlingerne mellem pladerne skal være rengjorte for støv. Bemærk: Vent med at færdiggøre samlingerne, til gipspladerne er tørre og har opnået stuetemperatur. Fyld samlingerne med spartelmasse – benyt en spartel. Når det har tørret et døgns tid, kan du eventuelt påføre et ekstra lag. Når det er tørt, kan du glatte samlingerne med sandpapir.

 8. Færdiggørelse af indvendige hjørner

  Den bedste måde at færdiggøre hjørnerne på er med pakningstape. Start med at komme spartelmasse på begge hjørnets flader. Derefter folder du pakningstapen langs dens midterakse og tryk den på plads i hjørnet. Tryk den fast ind i spartelmassen og dæk den med et lagspartelmasse. Overskydende spartelmasse fjernes med en spartel og glattes. Alternativt kan du benytte selvklæbende fiberglasarmeret pakningstape.

 9. Færdiggørelse af udvendige hjørner

  Udvendige hjørner kan færdiggøres med en armeringsliste. Skær strimlen til og fold den i den korrekte vinkel. Kom spartelmasse på begge hjørneflader og tryk armeringslisten fast ind i spartelmassen. Færdiggør hjørnet med en spartel og spartelmasse. Slibning er kun nødvendig for at fjerne uregelmæssigheder i samlingen. Du kan også benytte en hjørneliste af aluminium for ekstra beskyttelse.

 10. Beskyt væggen mod fugt

  Gipsplader tåler ikke fugt. For at fugten ikke skal suge op i pladerne, kan aluminium løfte dem 10 mm fri af gulvet på et antal stumper gipsplade. De kan fjernes senere, når pladerne er blevet fastgjort.

 11. TIP!

  Gipsplader må aldrig bæres eller håndteres vandret, men skal holdes lodret i kanterne. Gipsplader skal opbevares tørt og holdes fri af underlaget med klodser, stumper af gipslade eller lignende.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Opsætning af gipsplader

3.9
3.9 of 5

1368 i alt

 • 5
  674
 • 4
  312
 • 3
  121
 • 2
  74
 • 1
  186