Opsætning af et køkkenskab

74% of 100%

Du kan selv let montere et køkkenskab. Afhængigt af, hvor meget plads du har, kan du også montere et køkkenskab andre steder end i køkkenet. Hvis du køber et køkkenskab fra en gør-det-selv-butik eller køkkenforretning, blever det leveret med de nødvendige fittings. Derfor behøver du ikke at købe specielle monteringsbeslag, og du har heller ikke brug for specialværktøj.

 1. Hvilken dimension?

  Køkkenelementer fremstilles normalt i standarddimensioner og typer. Du kan som regel vælge mellem skabshøjder på 450, 750 og 900 mm og bredder på 300, 450 og 600 mm.

 2. Hvilken højde?

  Overskabe monteres som regel med underkanten ca. 1350 mm over gulv. Denne højde giver tilstrækkelig plads til et eventuelt underskab med bordplade med et indbyrdes mellemrum på 450-600 mm. Over et vaskelement skal skabene monteres med en indbyrdes afstand på 900 mm, hvor der til gengæld kan anbringes et lavt overskab.

 3. Hvilken overflade?

  Forplader og låger findes i mange forskellige farver og materialer. Lågerne monteres næsten altid med skjulte hængsler inde i korpus. Nogle rustikke køkkendesign benytter udvendige hængsler af dekorative hensyn.

 4. Opsætning af skab

  Afsæt den præcise placering af elementernes udvendige kanter på væggen. Vær omhyggelig med at vælge den korrekt højde over gulv. I den valgte højde tegner du en vandret linje i hele væggens bredde under brug af et vaterpas. Du kan også benytte et laservaterpas – det er både nemmere og mere præcist. Beslagene er som regel justerbare, så du efter opsætning kan finjustere elementets placering både vandret og lodret.

 5. Helt lige

  Hvis du vil være helt sikker på, at skabet er vandret, skal du sætte en lægte op med et tværsnit på ca. 20×45 mm umiddelbart under den linje, du har afsat på væggen. Det støtter skabet, mens du hænger det op. Du kan fjerne det bagefter og udspartle hullerne. Afsæt ophængningspunkterne for skabet på væggen, altså de steder, hvor beslagene skal monteres.
  Bemærk: Fabrikanterne af køkkenelementer benytter forskellige typer beslag og opsætningssystemer. Det simpleste system benytter træklodser. Hvis du benytter dem, skal du arbejde meget præcist, især hvis du vil sætte flere elementer op flugtende ved siden af hinanden.

 6. Benyt kvalitetsdyvler

  Bor de nødvendig huller i væggen og sæt polyamiddyvler i. Montér de støtter, der fulgte med skabet. Undersøg omhyggeligt, hvilket materiale væggen er fremstillet af. Benyt dyvler af en ordentlig kvalitet – de skal bære vægten af skabet og alt, hvad der er i det! Derefter monterer du skabet på væggen. Hvert af beslagene inde i skabet er udstyret med to skruer: Den ene er beregnet til finjustering af højden, så skabet hænger vandret, mens den anden spænder skabet fast ind mod væggen.

 7. Montering af låger

  Så er det blevet lågernes tur. Du kan selv vælge åbningsretningen, så tag et grundigt kig på, hvad der fungerer bedst – især hvis skabet er monteret i et hjørne. Det kan også være relevant at skele til, om flertallet af husstandens medlemmer er venstre- eller højrehåndede. Montér den ene del af hængslet inde i skabets korpus og den anden del i den tilsvarende runde udsparing i lågen. Skyd de to dele af hængslet på plads og skru dem sammen. Hængslerne kan justeres i tre retninger, så du kan hænge lågen helt lige.

 8. Montering af to skabe side om side

  Hvis du monterer to skabe ved siden af hinanden, kan du med fordel forbinde dem indbyrdes. Benyt beslag til at holde skabene solidt sammen. Derefter borer du et hul gennem siderne af de to skabe og samler dem med skrue og møtrik. På den måde skal skabene nok blive siddende ordentligt.

 9. Indstilling af højden

  Du justerer lågens højde ved at løsne skruerne som vist med pile. Derefter kan du flytte hængslet op eller ned til den helt rigtige lågehøjde. Til slut tilspænder du skruerne på ny.

 10. Opretning af låge

  Hvis lågen er ikke hænger lige, kan du justere den med skruen som vist med pilen. Start med at kontrollere, om lågen skal justeres på det øverste eller det nederste hængsel.

 11. Indstilling af dybden

  Du kan justere hængslernes dybde, så lågen flugter med skabets korpus. Løsn skruen som vist med pilen. Nu kan du skyde hængslet frem eller tilbage, indtil lågen flugter. Til slut tilspænder du skruen på ny.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Opsætning af et køkkenskab

3.7
3.7 of 5

451 i alt

 • 5
  197
 • 4
  100
 • 3
  40
 • 2
  27
 • 1
  87