Opsætning af en ekstra hylde i dit klædeskab

82% of 100%

Klædeskabe og andre skabe har ofte masser af plads til alle dine ting, men den indvendige indretning er ikke altid særlig handy. Ved at montere en ekstra hylde i et nyt eller eksisterende skab kan du skaffe ny plads, så du kan holde orden på det hele. Og hvis du har brug for mere opbevaringsplads, er det let at tilføje flere hylder, så du får endnu mere plads.

Vigtige overvejelser

Det første, du skal kigge på, er, hvad for en type hylder, der bruges i dit skab eller klædeskab. Normalt er de fremstillet af spånplade med en fineret eller lamineret overflade og med en tykkelse på 16 eller 18 mm. Hylderne kan fastgøres på forskellige måder - ofte er nogle af dem eller alle monteret på sidepladerne.

 1. Hyldedybder og -afstande

  Hylderne behøver ikke have samme dybde og afstand overalt. Du kan tilpasse dem, så det afspejler dine konkrete opbevaringsbehov, f.eks. med vekslende hyldedybde eller nogle få hylder i skabets fulde dybde.

 2. Valg af materiale

  Det mest udbredte materiale til skabshylder er spånplade. Det er som regel lamineret med finér eller plast på begge sider. Spånplade har en tendens til at udbøje selv ved en forholdsvis beskeden belastning. Du kan skrue eller lime en træliste på hyldens for- og bagkant, så den bliver stivere og ikke bøjer så meget ud.

 3. Tilskæring

  Start med at kontrollere med en vinkel, at skabets korpus danner en ret vinkel med bagpladen, og at bagpladen er flad. Mål bredden af hylden over eller under den påtænkte ny hylde, idet den ny hylde får samme dimensioner. Derefter kan du få byggemarkedet til at skære den til for dig, eller du kan selv gøre det med en fukssvans eller elektrisk sav.

 4. Finérkanttape

  Hvis du benytter spånplade med fineret overflade, bliver skærekanten ved savning ikke så pæn. Det kan du imidlertid rette op på med finérkanttape, der er lige til at stryge på. Hold tapen på plads og kør en tur hen over den med det varme strygejern, så den klæber solidt til hyldekanten. En anden løsning består i at dække hylden med selvklæbende plastfolie, sider af kraftigt papir fra f.eks. et tidsskrift eller hvad du ellers kan komme på.

 5. Hyldebeslag

  Næste trin består i at montere hyldebeslagene. Der findes forskellige typer, så kontrollér, hvilken type der er benyttet i forvejen i det konkrete skab. De mest udbredte typer er:
  • Træstøtter, der skrues fast på sidepladerne. Disse har samme længde som hyldens dybde.
  • Justerbare reolsystemer. Bor huller i sidepladen (endelig ikke for dybe) og sæt bøsninger i, som holderne kan anbringes i. Alternativt kan du sætte stifter eller trædyvler direkte ind i sidepladerne.
  • Faste støtter eller beslag, der fastgøres med skruer eller søm i både sidepladerne og under hylden.

 6. Placering af hylden

  Vær forsigtig ved afsætning af placeringen af støtter på de to sideplader. Hvis du kun måler afstanden fra skabets top eller bund, er det ikke sikkert, at hylden bliver vandret. Det bedste er at lægge et vaterpas på hylden, holde den på plads mellem de to sideplader og afsætte den korrekte placering. Eller mål i forhold til de nærmeste hylder over og under den påtænkte ny hylde.

 7. Fastgørelse på stedet

  Skru støtterne på sidepladerne. Anbring derefter hylden på støttern og lav små huller på hyldens underside med en syl. Skru hylden på plads med korte, spidse skruer.

 8. Forstærkning

  Du kan forstærke hylderne med trælister fremstillet af samme materiale som selve hylderne. Hvis du fastgør listen på hyldens forkant, kommer hylden til at se tykkere ud. Benyt hvid trælim og fastgør listen med tvinger og forstærk den om nødvendigt med et par skruer.

 9. TIP!

  Det kan ofte være en fordel at anbringe hylder på en måde, så der kan stå høje og lave genstande ved siden af hinanden. På den måde udnytter du pladsen optimalt. En kort hylde med en ekstra lodret skillevæg kan være en god løsning.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Opsætning af en ekstra hylde i dit klædeskab

4.1
4.1 of 5

304 i alt

 • 5
  182
 • 4
  55
 • 3
  14
 • 2
  10
 • 1
  43