Ophængning af en altankasse

64% of 100%

En altankasse eller plantekumme er en hurtig og nem måde at give din altan eller terrasse et frisk og blomstrende look på. Det er en sjov opgave at løse, og du vil kunne nyde resultaterne hele året rundt.

Vigtige overvejelser
En altankasse fanger øjet på din altan eller terrasse. For at få de bedste resultater skal du vælge en altankasse, der passer til det miljø, hvor du vil hænge den op. En stor kasse på en lille altan ser tit ikke rigtig ud, mens en altankasse næppe vil blive bemærket, hvis den er for lille.

 1. Hvor skal den monteres henne?

  Hvis du vil ophænge altankasser uden på altanen i en lejlighed, skal du først kontrollere, at det er overhovedet er tilladt ifølge husordenen eller kommunale regler. Husk, at du er ansvarlig for eventuelle skader, hvis én af dine altankasser eller indholdet skulle falde ned. Ud over at montere altankassen solidt skal du kontrollere, at den ikke kan glide sideværts ud af beslagene.

 2. Plantejord og plantegødning

  Ved valget af planter og altankasse skal du tage højde for rodvækst. Benyt et substrat af grus, lecasten eller potteskår. Og så får du brug for en sæk plantejord som vækstmedium. Efter nogle måneder begynder det øverste lag jord at blive surt og tørre ud, så planterne ikke længere trives så godt. På det tidspunkt skal du udskifte jorden og måske omplante en smule. Du kan med fordel tilføre jorden plantegødning i form af væske (der blandes op i vandingsvandet) eller granulat. Start med at kontrollere, at alle planterne får gavn af det tilførte vand, og at de ikke drukner.

 3. Hvilken slags beslag skal der benyttes?

  Beslag til brug uden døre skal være plastlamineret eller galvaniserede, så de ikke ruster. Sørg for, at selve altankassen ikke kan forskyde sig i beslagene. Som regel skal du også sikre dig, at altangelænderet ikke kan tage skade af altankasserne. Du må altså ikke bore huller! Byggemarkeder og havecentre har et bredt udvalg af beslag til opsætning af altankasser.

 4. Højde af altankasse

  Overvejer du at montere en altankasse i stueetagen? Sørg for, at den ikke medfører ulempe eller risiko for forbipasserende, der kunne risikere at støde mod selve altankassen eller nedhængende plantestængler. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis du sætter en altankasse op under sålbænken i en stuelejlighed.

 5. Hvilke dyvler skal der til?

  Hvis du opsætter flere altankasser, så forsøg at få dem til at flugte både vandret og lodret. Det giver det mest æstetiske udseende. Afsæt det første hul og benyt et vaterpas til at afsætte det næste hul i samme højde. I murværk kan du i stedet sørge for at bore hullerne i fugerne (mørtlen mellem murstenene). Ved afsætning over større afstande kan vaterpasset holdes mod et bræt eller en liste. I en stenmur er en 6-mm-universaldyvel tilstrækkelig. Til tunge altankasser skal benyttes 8-mm-dyvler og et tilsvarende bor. Til virkelig tunge altankasser anbefales det at benytte murankre.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Ophængning af en altankasse

3.2
3.2 of 5

112 i alt

 • 5
  42
 • 4
  17
 • 3
  7
 • 2
  10
 • 1
  36