Opførelse af terrasse

68% of 100%

En terrasse af træ bliver ikke nær så varm eller kold som én af sten. Den giver boligen et kvalitetsløft og bliver et dejligt samlingspunkt i sommerhalvåret. Én ulempe er dog, at terrassebrædderne har tendens til at blive glatte at gå på som følge af algevækst, men det er nemt at afhjælpe med en miljøvenlig algefjerner. I det følgende får du en nem vejledning til at opføre en træterrasse.

 1. Valg af optimal placering

  En solkrog fungerer som et forlænget køkken-alrum i sommerhalvåret. Så når du vælger placering, skal du tage højde for, hvordan selve huset er orienteret i forhold til solen og den fremherskende vindretning, så familie og venner får størst muligt fornøjelse af solkrogen. Det kan være en god idé at udarbejde en tegning af haven, så solkrogen bliver passet optimalt ind i beplantninger og stier.

 2. Klargøring ved brug af fiberplader

  Fjern det øverste lag jord og udjævn det underliggende jordlag. Det er vigtigt at gøre det meget omhyggeligt. Afstanden mellem støttebjælkerne og belægningsstenene, som de skal hvile på, må højst være 400 mm (centrum til centrum). Bank stenene på plads og kontrollér, at belægningen ligger vandret.

 3. Pas på at udføre gulvet helt fladt

  Støttebjælkerne skal hvilke på et hårdt underlag. Sådan én kan du fremstille af belægningssten, en støbt betonplade eller et gruslag. Uanset hvad skal det underliggende terræn være jævnt og stabilt. Hvis der er tale om jord eller sand, så dæk stenene med en rodfast membran.

 4. Efterlad et mellemrum til væggen

  Anbring støttebjælkerne på terræn med enderne på linje. Hold et mellemrum på 30 mm til væggen af hensyn til ekspansion som følge af sol eller nedbør. For at øge stabiliteten kan det være nødvendigt at anbringe en ekstra støttebjælke under sammenstødene mellem enderne af to brædder.

 5. Brug af clips

  Start med at udlægge det første bræt og fastgør det til støttebjælken med en endeclips. Bemærk: Skruehullerne i støttebjælkerne skal forbores, så træet ikke flækker. Sæt en clips i åbningen i brættets modsatte ende, og forbor hullerne og skrue clipsen på plads. Benyt rustfri stålskruer, så de ikke ruster. Der findes forskellige typer af clips, se A, B og C, men fastgørelsesmåden er den samme – de sættes ind i åbningen og skrues på plads på støttebjælkerne.

 6. Fastgøring af det næste bræt

  Skyd næste bræt op mod clipsen, der samtidig fungerer som afstandsstykke mellem brædderne. Husk at holde samme afstand på 10 mm i næste række brædder.

 7. Uregelmæssigt mønster

  Når du har fastgjort brædderne, kan du eventuelt skjule de synlige ender af brædderne med endepropper. Det er visuelt mere indbydende at lægge brædderne i et uregelmæssigt mønster frem for med samlingerne på linje, men samtidig øger det stabiliteten.

 8. TIP!

  Hvis du skal afkorte brædderne, så husk, at savklingen skal være lang nok til at kunne gå gennem hele emnets tykkelse, og den skal være betegnet til emnets materiale. For mere at vide om korrekt valg af elsav til forskellige opgaver på tool usage.

 9. Udlægning af sveller i sand

  Benyt brædder med et tværsnit på 25×145 mm. Disse findes i forskellige længder og kan lægges direkte på terræn. Afstanden mellem svellerne bør ikke være større end 700 mm. Sørg for at nivellere svellerne med et vaterpas og et bræt. Benyt en rodfast membran eller fordel et lag grus mellem svellerne for at forebygge ukrudtsvækst.

 10. Montering af brædderne

  Brædderne skrues fast på svellerne med rustfri stålskruer. Hullerne bør forbores, så skruerne kan tilspændes uden risiko for, at træet flækker. Brædderne skla kunne udvide sig og trække sig sammen under indflydelse af temperatur og luftfugtighed, så efterlad et mellemrum af på mindst 10 mm mellem tilstødende brædder. Det samme gælder bræddernes ender. Skru et bræt lodret på enderne af solkrogen for en flot afslutning.

 11. TIP!

  Du skal formentlig skære brædderne til, så deres ender kommer ud for svellernes midterakser. Alternativt kan du lægge et overskydende stykke svelle under det sted, hvor to ender støder sammen.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Opførelse af terrasse

3.4
3.4 of 5

162 i alt

 • 5
  67
 • 4
  30
 • 3
  12
 • 2
  12
 • 1
  41