Nedrivning af tapet

78% of 100%

Du vil gerne udskifte tapetet i dit hjem. F.eks. hvis du er flyttet, eller også har du måske bare brug for forandring. Du kan selvfølgelig altid få en tapetserer til at udføre jobbet, men det er også let nok at gøre det selv.

 1. Forberedelse

  Fjernelse af gammelt tapet kan godt medføre en del griseri med stænk af vand og rester af gammelt tapet og tapetklister. Det er en god idé at benytte afdækningsfolie (PE-folie) eller en presenning til at forebygge vandskade. Stil skabe og andet inventar i midten af værelset, tag gammelt tøj på og skaf noget solidt at stå på, f.eks. en trappestige. Stikkontakter og afbrydere bør normalt afdækkes med afdækningstape (malertape). Afbryd strømmen svarende til den forbrugergruppe, hvor du skal arbejde, og kontrollér, at der ikke er strøm i stikkontakterne i værelset.

 2. Brug af tapetfjerner

  Til relativt små vægge kan du benytte tapetfjerner. Fortynd tapetfjerneren som angivet på pakningen. Kom rigeligt med tapetfjerner på med en tapetkost og lad den suge ind i nogle minutter. Derefter kan du skrabe tapetet af med en bred spartel. Når du er færdig, rengør du væggen omhyggeligt med vand og en stiv børste. Reparér revner og andre skader med spartelmasse (inklusive mellemrum mellem gipspladerne). Når spartelmassen er tør, sliber du de reparerede steder, så væggen er helt jævn.

 3. Let tapet

  Lav nogle snit i tapetet eller benyt en pigrulle til at preforere det. Kom en opløsning af tapetfjerner i varmt vand på tapetet med en svamp eller en ren kost og lad det suge ind i nogle minutter. Derefter skrabes tapetet af med en bred spartel. Fjern tapetrester med sandpapir.

 4. Kraftigt tapet

  Lav små huller i tapetet med en pigrulle. Damp derefter tapetet af med tapetafdamper. Hullerne bevirker, at dampen trænger ind bag tapetet, så det er nemmere at rive af. Det er en god metode at fjerne bemalet tapet på, fordi malingen typisk har gjort tapetet temmelig fugtbestandigt.

  Vinyltapet
  Vinyltapet består af to lag, der skal fjernes hver for sig. Du kan rive dæklaget af uden brug af tapetfjerner. Derefter kan du sætte nyt tapet oven på underlaget. Hvis du vil fjerne begge lag, skal du benytte en pigrulle eller stålbørste og derefter en tapetafdamper.

  Undertapet
  Undertapet er lige til at trække af væggen.

 5. Fibertapet

  Denne type tapet påføres med vandbaseret klister. Udsparinger i tapetet fremstilles med en kraftig skærerulle, der er i stand til at trænge gennem materialet. Tapetbanerne vædes med en svamp dyppet i varmt vand. Fibertapet er som regel malet med vandbaseret maling. Det er vandbestandigt og derfor vanskeligere at fjerne ved afdampning og opblødning. Eneste udvej er at slibe overfladen før fjernelsen. Alternativt kan du naturligvis lade tapet sidde og male det i den ønskede farve. Det sparer både tid og ulejlighed.

 6. Malet tapet

  Hvis væggene er malet med akrylbaseret maling, kan du rengøre dem med vand tilsat et almindeligt rengøringsmiddel. Slib overfladen på steder, hvor malingen er beskadiget eller skaller af. På den måde hæfter tapetet bedre. Det er ofte en fordel at male væggene med en grunder, før tapetet opsættes.

 7. Tapetafdamper

  Til store flader anbefales det at benytte en tapetafdamper. Fyld maskinen med vand og vent, til det har nået arbejdstemperaturen. Start øverst i et hjørne og hold dampdysen på samme sted i nogle sekunder. Tapet bliver blødt og er lige til at skrabe af med en bred spartel. Arbejd omhyggeligt og jævnt, så du ikke risikerer at fremkalde skader i væggen, som du skal reparere bagefter. Arbejd oppefra ned, fordi den kondenserede damp løber ned af væggen og opbløder tapetet længere nede. Hvis tapetklistret er nemt at bløde op, kan du (forsigtigt!) rive store flager af væggen ved hjælp af spartlen. Til slut fjerner du eventuelle tapet- og klisterrester med sandpapir.

 8. Færdiggørelse

  Når du har fjernet tapetet, vil der altid sidde rester tilbage. Opblød disse partier ekstra grundigt og skrab resterne af med spartlen eller slib dem ned med en slibesvamp. Udfyld eventuelle revner eller fuger med spartelmasse, der glattes ud med spartlen.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Nedrivning af tapet

3.9
3.9 of 5

241 i alt

 • 5
  137
 • 4
  38
 • 3
  15
 • 2
  13
 • 1
  38