Montering af forsænket loft

74% of 100%

Et forsænket loft medfører en række fordele. Det kan benyttes til at gøre et værelse eller en entré mere indbydende, eller det kan benyttes til at skjule tagbjælker eller et råt loft. Det forsænkede loft kan yderligere benyttes til at skjule kabler og rør, og det kan udstyres med spotlamper. Et forsænket loft kan yderligere give besparelser på varmeregningen.

Vigtige overvejelser
Der findes forskellige systemer baseret på beslag og loftsplader. Her er benyttet en strøkonstruktion, som du selv kan fremstille.

 1. Mulighed 1: Fastgørelse af strøkonstruktion direkte på loftsbjælker eller gipsloft

  Start med at anbringe en træramme, der kan fungere som støttestruktur umiddelbart under det nuværende loft eller tagbjælker. Vær omhyggelig med valget af dyvler. Bemærk, at tagbjælker kan have forskellig højde. Fastgør træstøtterne med en afstand på 400 mm. Loftspladerne skrues derefter på trærammen.

 2. TIP!

  Med en geringsav er det meget nemmere at skære bjælkerne til rammen præcis til!
 3. Mulighed 2: Fastgørelse af en forsænket ramme til et gipsloft

  Som i trin 1 fastgøres støtterne til loftet med en ensartet afstand på 400 mm. Fastgør støtterne på det nuværende loft med skruer og dyvler. Vær omhyggelig med at anbringe alle støtterne i samme højde.

 4. Fastgørelse af de lodrette strøer til støtterne

  Næste trin består i at vælge højden på det ny loft. Mål den ønskede højde fra gulvet og afsæt den i alle fire hjørner. Du kan derefter benytte strøer af den korrekte længde til at fastgøre det forsænkede loft på. Fastgør strøerne på støtterne på loftet. Isoleringsplader er typisk 600 mm brede. Hvis du altså monterer strøerne med en indbyrdes afstand på 600 mm, passer isoleringspladerne præcis mellem dem. På den måde slipper du for at skære isoleringspladerne til.

 5. Fastgørelse af vægstøtter og strøer

  Benyt en snor og et vaterpas til at afsætte placeringerne af vægstøtterne på væggen. Her er et laservaterpas til stor hjælp. På den måde bliver strøkonstruktionen vandret. Fastgør vægstøtterne til væggen langs de afsatte linjer med dyvler og skruer. Fastgør derefter delene af strøkonstruktionen i samme højde.

 6. Anbringelse af isolering

  Isoleringspladerne monteres derefter uden på strøkonstruktionen. Hvis du har monteret strøerne med en indbyrdes afstand på 600 mm, kan du fastgøre isoleringspladerne uden at skulle skære dem til. Husk også at anbringe isoleringsmateriale mellem de lodrette strøer, så der dannes et sammenhængende isolerende lag. Sørg for altid at bære personlige værnemidler: handsker, sikkerhedsbriller, støvmaske og dækkende beklædning (f.eks. engangsdragt).

 7. Fastgørelse af første række loftsplader

  Skrue den første loftsplade på venstre side mod væggen, idet du benytter 25 mm lange gipspladeskruer med en indbyrdes afstand på 200 mm. Efterlad et mellemrum mellem plade og væg på ca. 8 mm af hensyn til ekspansion. Mellemrummet bliver senere dækket af en pynteliste. Fastgør den næste loftsplade med den korte side mod den korte side af den første plade, og derefter den lange side.

 8. Tilpasning af længde

  For enden af rækken måler du den resterende længde og afsætter den på en ny plade. Resten kan du benytte til at påbegynde den næste række. Hvis du påbegynder den enkelte række med en plade af samme længde, får du et regelmæssigt udseende loft. En nem måde art tildanne en plade på er at ridse den på den synlige overflade med en hobbykniv og derefter brække den over et bræt eller en bordkant. Derefter skærer du bagsiden igennem.

 9. Færdiggørelse af samlinger

  Hvis du vil fuge samlingerne mellem loftspladerne, skal du sørge for, at de er rene og støvfri. Derefter udfylder du mellemrummene med fugemasse og en spartel. Når det har tørret et døgns tid, kan du eventuelt påføre et ekstra lag og slibe efter, når det også er tørt. For at forebygge, at fugerne senere revner, kan du benytte et fleksibelt net holdt på plads af fugemasse

 10. Kantprofil

  En pæn afslutning af det forsænkede lofts yder kanter opnår du med lister, som du fastgør med byggelim. Kom nogle få klatter lim på pyntelisten, tryk den på plads og fjern den igen med det samme. Efter fem minutters ventetid kan du banke den på plads. Du kan gøre hjørnerne ekstra pæne ved at skære listerne i gering (45°).

 11. TIP!

  Hvis du vil montere spotlamper i loftet, skal du huske at trække de nødvendige kabler, mens du monterer strøkonstruktionen. Skær huller ud til spottene med en hulsav. Før kablerne til alle spottenes placeringer og tilslut dem under overholdelse af gældende regler (Stærkstrømsbekendtgørelsen).

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Montering af forsænket loft

3.7
3.7 of 5

357 i alt

 • 5
  160
 • 4
  69
 • 3
  39
 • 2
  23
 • 1
  66