Maling på metal

76% of 100%

Du kan have behov for at male en metaloverflade, enten indendørs eller udendørs. Det er noget andet end at male en væg eller en træoverflade. Hvis metallet er ubehandlet, skal du først fjerne eventuel rust. Så sliber eller skraber du overfladen med en stålbørste, renser den af og fjerner eventuelt fedtstof og støv. Så påfører du et lag metalgrunder på de bare overflader – denne dækkes i ét lag, der er ikke brug for nogen mellemstrygning. Denne type maling har en god modstandsevne over for stød og skrammer, og er også modstandsdygtig over for rust. Hvis du maler aluminium, kobber eller zink, skal du bruge en særlig metalgrunder for at sikre bedre hæftning.

Vigtige overvejelser
Brug kvalitetspensler og –ruller – de giver et klart bedre resultat.

 1. Indendørs

  Det er ret nemt at skifte farve på din radiator, så den passer til den nye farve i din stue (se også anvisningen, der skridt for skridt beskriver, hvordan du laver en radiatorinddækning). Slib slidte eller beskadigede steder, fjern fedtstof og påfør et lag grunder. Dernæst skal du affedte hele radiatoren. Det siger sig selv, at radiatoren skal være kold, inden du begynder at male på den. Brug speciel radiatormaling, som fås i en lang række matchende eller supplerende farver. Radiatormaling fremstilles specielt til radiatorer og varmerør. Denne type maling er modstandsdygtig over for varme, misfarvning og aldring.

 2. Udendørs

  Metalprodukter, der bruges udendørs, f.eks. altangelændere og havehegn, pergolaer, garagedøre osv., er udsat for vejrliget. Så det kan ikke komme som nogen overraskelse, at metallet vil blive anløbent eller ruste. Derfor kræver metal regelmæssig vedligeholdelse og skal måske også udskiftes en gang imellem.

  Fjernelse af rust
  Man finder normalt rust og anløbning omkring svejsningerne. Det kan du let fjerne med en stålbørste eller en boremaskine med et stålbørstehoved. Et alternativ på plane overflader er Multi-Stripper med en rengøringsskive. Brug sprøjtemaske, sikkerhedsbriller og arbejdshandsker. Fjern al overskydende rust, ellers kan du være sikker på, at rusten kommer igen. Rust starter altid i hjørner og svejste komponenter, så her skal du være ekstra opmærksom, navnlig hvis disse steder er vanskelige at komme til.

 3. Beskyttelse mod rust

  For at forhindre rustdannelse skal du bruge en rustafvisende grunder eller anden form for særlig behandling af metal. Det gør du bedst med en lille rund pensel. Vær meget omhyggelig og brug små mængder for at undgå ”løbere”. Det sidste lag maling vil så være mere holdbart.

 4. Brug af metalmaling udendørs

  Når grunderen er helt tør, kan du påføre det sidste lag maling. Brug metalmaling, fordi det giver god beskyttelse mod korrosion af moderat udsatte overflader. Undgå at male i stærkt sollys: Penslen vil nemlig tørre for hurtigt, hvilket kan forårsage revner i dæklaget. Start i hjørnerne og ved kanterne og brug en rund pensel, som du kun lige dypper 1 cm ned i malingen. Undgå at påføre for tykt et lag maling – det er bedre at male to eller flere gange. Du kan normalt male over efter ca. 16 timer. Kontroller løbende for rust og fjern det straks med en stålbørste og frisk op efter behov – dette vil forlænge vedligeholdelsesintervallerne.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Maling på metal

3.8
3.8 of 5

307 i alt

 • 5
  149
 • 4
  71
 • 3
  22
 • 2
  16
 • 1
  49