Skip to content

Maling af ydermure

Det kan koste mange penge at få andre til at udføre et job for dig. Men med den rigtige indstilling kan du gøre mange ting selv. Du vil spare tid og penge ved at bruge de praktiske gør-det-selv-instruktioner, som du finder på SKIL hjemmesiden.

Disse trin-for-trin-instruktioner inddeles i kategorier for de forskellige typer opgaver i og omkring hjemmet, og giver dig præcise forklaringer fra A til Z.

  1. Valg af maling

    Akryl- (vandbaseret) vægmaling er det bedste valg til ydermure. Denne type maling er med til at gøre muren vandtæt, samtidig med at den tillader fugt, der allerede befinder sig i muren, at fordampe i det fri. Fjern så mange hindringer som muligt, når du maler en ydermur, f.eks. skodder, planter og buske, efeu osv. Du bør også kontrollere murfugerne og fjerne eventuelle rawlplugs, skruer, søm osv.

  2. Reparation af revner og fuger i murene

    Hvis du gerne vil male en gammel murstensvæg, er der stor sandsynlighed for, at nogle af fugerne er revnet eller endda mangler helt. Det skal udbedres, før du kan begynde at male. Derfor skal du fjerne de beskadigede områder, pudse dem op igen og reparere eventuelle revner, og hvad der ellers måtte være af problemer.

  3. Saltaflejringer

    Hvis du maler en ny mur, er der stor sandsynlighed for, at du vil se saltformationer og hvide aflejringer på muren. Det skyldes, at der fortsat kan være saltrester tilbage på nye mure, efter at fugten i muren er tørret. Det kan du fjerne med en stålbørste eller med en Multi-Stripper med rengøringsskive. Derefter fjerner du løst murstøv med en blød børste. Bemærk: Lad ikke de afrensede og tørre vægge blive våde igen! Og undgå at bruge en højtryksspuler, da processen ellers vil starte forfra igen.

  4. Afrensning af muren

    Start altid på en ren mur. Hvis muren er følsom over for vand, eller hvis du bor i et område med mange træer, vil du uden tvivl have oplevet følgerne af mos eller algevækst. Du kan fjerne dette med en stålbørste og en hobbykniv. Dernæst skal du behandle muren med blegemiddel med en 50/50 opløsning. Lad det virke i nogle få timer og afrens så grundigt med vand. Sørg for, at muren er helt tør, før du begynder at male – dette vil tage nogle få dage.

  5. Trykspuling

    En trykspuler kan fjerne det meste af snavset fra muren. Samtidig kan du fjerne al løs maling og løse rester fra muren. Eventuelt kan du påføre mosfjerner – lad det virke og spul så muren ren igen. Derefter venter du i 14 dage, før du begynder at male, afhængigt naturligvis af vejrforholdene.

  6. Opstigende fugt

    Hvis fugt i muren er et problem, skal dette problem løses først. Årsagen kan være, at isoleringen mellem fundament og mur ikke har været udført godt nok. I det tilfælde kan du mure en ventilationsåbning, f.eks. i en lodret åbning i fugen, eller du kan erstatte en mursten med en ventilationsrist.

  7. Mure med en porøs overflade

    Mure, der har været malet tidligere, kan være påvirket af aflejringer af murstøv, der forhindrer, at det nye lag maling har tilstrækkelig klæbeevne. Den underliggende flade skal så behandles med en særlig grunder. En god og hård overflade er altafgørende, ellers vil malinglaget ikke have ordentlig vedhæftning, og det vil løsne sig igen efter kun kort tid.

  8. Lav en sokkel nederst på muren

    I jordniveau børster du først den nederste del af muren ren for snavs og sand, så du undgår, at der danner sig klumper på penslen. Hvis det er muligt, graver du en ekstra murstens højde ned, fjerner sandet og lader det tørre godt igennem. Først påfører du en mellemstrygning på de ubehandlede mursten og lader den tørre i mindst 12 timer. Hvis du farver denne "sokkel" i en mørkere farve, undgår du synlige mudderstænk.

  9. Afdæk døre- og vinduesrammer

    Tildæk planter og buske i nærheden med plastfolie. Afdæk vindues- og dørrammer og andet træværk med afdækningstape. Mal først kanterne på muren med en stor pensel, og mal hængslerne med dør- og vinduesrammer og nedløbsrørene. Sørg for, at overfladerne har masser af overlæg, og mal fra det tørre område til kanterne af den våde maling.
    Lad være med at spare på malingen – hvis du ikke bruger nok, kan det give en ujævn og uensartet virkning.
    Kontroller batchnumrene på din maling. Hvis de er forskellige, er der en stor risiko for, at du vil kunne se forskellene i farver, eller farveforskelle efter opbevaring i en længere periode.

  10. Fordeling af malingen

    Brug en langhåret malerrulle til malearbejdet. Så vil der være mindre synlige overlap, og du vil kunne arbejde meget hurtigere. Sørg for, at malerrullen er godt fyldt med maling. Påfør en stribe maling oppefra og ned. Fyld malerrullen med mere maling og påfør en ny stribe i en afstand af 40 cm. Rul nu de to striber maling diagonalt over hinanden. Sørg for, at malingen kommer helt ind i alle revner og fuger. Mal dernæst halvvejs ned ad væggen, og mal så videre derfra og ned til jorden.
    Fortsæt dernæst i venstre eller højre side med den næste stribe maling. For mindre områder eller tæt på dør- eller vinduesrammer skal du bruge en smallere malerrulle. Bemærk, at dette altid vil være et vådt malet hjørne, og du bør arbejde fra tørre til våde områder.

  11. Stige eller stillads

    Vælg altid en tør og vindstille dag til malearbejdet. Brug en god stige eller trappestige, der bør være ca. én meter over arbejdshøjde. Sørg for, at din stige står på et stabilt underlag, og at der er tilstrækkelig støtte til, at den ikke vælter.
    Anbring stigen i en vinkel på ca. 15° i forhold til muren. Flyt altid stigen, hvis du skal bevæge dig sidelæns med mere end en arms længde, mens du arbejder.

  12. Afstandsstykke

    Et afstandsstykke giver stigen ekstra stabilitet og forbedrer arbejdssikkerheden. Du kan let sætte et afstandsstykke på enhver stige, og det er meget praktisk, når du f.eks. arbejder på tagrender med overhæng. Et afstandsstykke forøger typisk afstanden mellem stigen og muren med 35 cm. For at du kan arbejde sikrere, er det bedste at leje et stillads eller en personlift.

  13. Tagrender

    I mange tilfælde vil det også være nødvendigt at udføre vedligeholdelsesarbejde på tagrender og sternbrædder, som også skal males. Har du lejet et stillads eller en personlift, kan du også undersøge tagrendens tilstand og foretage eventuelle nødvendige reparationer. Se ligeledes anvisningen, der skridt for skridt beskriver ‘vedligeholdelse af tagrender’ (tip).

Bedømmelse

Bedøm denne trin for trin beskrivelse.

Maling af ydermure

4.1
4.1 of 5

414 Antal stemmer

  • 5
    218
  • 4
    109
  • 3
    30
  • 2
    15
  • 1
    42