Skip to content

Maling af indvendige vægge

Det kan koste mange penge at få andre til at udføre et job for dig. Men med den rigtige indstilling kan du gøre mange ting selv. Du vil spare tid og penge ved at bruge de praktiske gør-det-selv-instruktioner, som du finder på SKIL hjemmesiden.

Disse trin-for-trin-instruktioner inddeles i kategorier for de forskellige typer opgaver i og omkring hjemmet, og giver dig præcise forklaringer fra A til Z.

  1. Valg af farver

    At vælge de rigtige matchende farver er en kunst i sig selv, men der findes en nyttig tommelfingerregel: Når du har valgt en farve, så få den blandet i halv styrke eller i en lysere version. Hvis du selv vælger en farve, vil du opdage, at den i mange tilfælde viser sig at være meget mørkere eller lysere, end du forventede.

  2. Loftsfarve

    De fleste mennesker vælger nuancer af grå eller brun som kontrast til de rene grundfarver. Dit loft behøver ikke altid at være hvidt! Hvis du har valgt en farve til dine vægge, der ikke er for mørk, kan du også bruge den til loftet. Hvis du vælger en anden kontrastfarve, vil det helt sikkert give rummet en anden "fornemmelse". Selvfølgelig har også lyset en virkning på den måde, dit rum ser ud på. Indirekte lys på loftet vil reflektere loftets farve nedad.

  3. Lav en prøve først

    Før du starter, kan du klippe nogle billeder og opstillinger ud af tidsskrifter og klistre dem op på et stykke pap. Så kan du bedre vælge, hvilken "fornemmelse", du gerne vil skabe. Hvis du ikke er helt sikker, kan det godt betale sig at købe nogle små mængder maling og stryge dem på et stykke pap eller karton, så du kan sammenligne dem. Nogle farvehandlere sælger særlige, såkaldte “mood boards” i forskellige farver og nuancer. Du kan også male en 244x60 cm stor gipsplade i den ønskede farve. Hvis du sætter den udendørs i solen, kan du se, hvordan farven i virkeligheden ser ud. Så tag dem med ind igen og kig på den i kunstigt lys. Så kan du se forskellen!

  4. Klargøring af rummet til maling

    Tøm rummet, tildæk tunge møbler og andre genstande, der er vanskelige at flytte, med plastfolie, og anskaf alle de malerredskaber og -materialer, som du skal bruge, som f.eks. malerruller og malerpuder. Hvis det er nødvendigt, skrabes al løs maling af. Tør støv og snavs af gulvpaneler, vinduer og døre med en klud.

  5. Reparationer

    Tag alle søm og skruer ud af væggen, og fyld alle huller, revner og andre ujævnheder. Følg vejledningen på dåsen om tørretiden. Så slibes de spartlede områder for at give en glat overflade, så at reparationerne ikke kan ses. Klæb afdækningstape på de steder, hvor det er nødvendigt, f.eks. på komplicerede og vanskeligt tilgængelige steder.

  6. Maleteknikker

    Sørg altid for, at du efterlader et vådt malet hjørne, og mal altid fra tørt til vådt og oppefra og ned. Så vil din pensel eller rulle afsætte færre mærker på den malede overflade, og overgangene vil ikke være så synlige. Du skal heller ikke gøre sporene i malingen alt for lange. Sørg for at bruge nok maling, så du får et glat og jævnt resultat ­­– bruger du ikke nok maling, får det et uensartet udseende.

  7. Fokus på detaljen

    Tag dig tid til at omrøre godt, før du starter. Når du maler små detaljer, så hæld en lille smule maling i en bøtte. Brug en smal pensel til hjørner og kanter. Det gør det meget nemmere at male små streger og detaljer. Fortsæt så med at male væggene med en rulle. Hvis du foretrækker at bruge afdækningstape langs med paneler og vinduesrammer, er det bedst først at male de større områder med en rulle, og dernæst male kanterne og andre forhindringer.

  8. Stryg af

    Start med at gøre penslen fugtig – det er med til at forhindre, at malingen kryber opad. Dyp din pensel ca. 1 cm ned i malingen, styg så den ene side af penslen ren på kanten af malerbøtten. Så forhindrer du, at malingen drypper fra penslen. Du undgår også at bruge for meget maling, og penslen er ren i længere tid.

  9. Arbejd fra tør til våd

    Påfør malingen i lange, ubrudte strøg. For korte strøg er en af de mest almindelige fejl. Hvis du bruger en rulle, er det bedst at forsøge at ramme spor på ca. 2 meter ad gangen. Mal fra loftet og halvvejs ned ad væggen, og mal så videre derfra og ned til gulvet.
    Fortsæt dernæst i venstre eller højre side med det næste malingspor. Ved mindre områder eller tæt på døre eller vinduesrammer skal du bruge en smallere malerrulle. Bemærk, at dette altid vil være et vådt malet hjørne, og du bør arbejde fra tørre til våde områder.

  10. Fordel malingen med penslen

    Bruger du en pensel, er det bedst først at fordele malingen til venstre og højre, eller op og ned, alt efter hvad du foretrækker. Udfør lange penselstrøg og arbejd dig fra den tørre side, og gør malingsporet færdigt i den våde side. Når malingen er tør, påføres andet lag. Det giver et bedre og mere jævnt resultat. Bruger du en mørk farve, skal du måske male tre gange! Lad første lag maling tørre helt, før du påfører det andet lag. Undersøg tørretiden på etiketten.

  11. Rengøring af pensler og rulle

    Hvis du har spildt maling, og den stadig er våd, så fjern den med det samme med en fugtig klud. Hvis malingen allerede er tør, vil det være noget sværere at fjerne den. Sørg for, at penslen eller rullen forbliver fugtig, mens du venter – du kan lægge den i en plastpose eller dække den omhyggeligt til med plastfolie. Læg så penslen eller rullen i køleskabet, efter at du har pakket den ind; det lyder måske lidt mærkeligt, men det virker rent faktisk. Kulden forsinker udtørringen af malingen. Tag dernæst din pensel og rulle ud af køleskabet 30 minutter, før du skal bruge den, så vil den stadig være blød og klar til brug. Bruger du akrylmaling, rengøres penslen med vand og en lille smule rengøringsmiddel. Fortsæt, til der ikke kommer mere maling ud af penslen. Ret penslen ud til sin oprindelige form og lad den tørre (se også anvisningen, der skridt for skridt beskriver rengøringsproceduren).

  12. Fjernelse af overskydende maling

    Hvis du maler store flader, kan du bruge en særlig rist til at fjerne overskydende maling fra din pensel. Eller hvis du bruger mindre dåser, kan du hælde indholdet i en 5-liters spand. Denne rist består af et firkantet gitter af metal eller plastik, som man kan fastgøre til kanten af spanden. Fyld spanden halvt op med maling og hægt nettet på spanden. Dyp rullen i malingen og rul den overskydende maling af i risten. Når du er færdig, lader du risten blive i spanden og klikker låget fast ovenpå.

  13. Maling

    Tag rullen og forlængerstangen og hæld akrylmalingen i bakken eller brug spanden med en rist. Når du har besluttet dig for, hvilken væg du vil tage først, maler du i bløde, jævne spor. Mens du venter på, at det første lag maling skal tørre, pakker du rullen eller penslen ind i plastikfolie. Så påfører du andet lag maling. Hæld en smule akrylmaling i en lille skål, og mal hjørnerne og kanterne med en lille pensel. Når du er færdig, renser du penslen, skålen, spanden og rullen. Hvis du har brugt afdækningsmateriale, så fjern det, så snart malingen er blevet tør.

Bedømmelse

Bedøm denne trin for trin beskrivelse.

Maling af indvendige vægge

4.1
4.1 of 5

88 Antal stemmer

  • 5
    50
  • 4
    20
  • 3
    7
  • 2
    1
  • 1
    10