Maling af døre og vinduesrammer (udvendigt)

78% of 100%

Før du starter med dit udvendige malerarbejde, skal du beslutte dig for, om du vil bruge alkyd- (oliebaseret) eller akryl- (vandbaseret) maling. Hvilken type maling bør du bruge på en overflade, der allerede er malet? Du skal i princippet bruge samme type maling som den, der blev brugt før. Du kan vælge mellem vandbaseret maling, f.eks. akrylmaling, eller alkydmaling, der kræver opløsningsmidler som terpentin. Hvis træet ikke har været malet før, er det bedst at bruge udendørs akrylmaling. Det giver overfladen mulighed for at ånde, hvilket betyder, at akrylmaling har en bedre vedhæftning hele året rundt.

Vigtige overvejelser
Brug kvalitetspensler og –ruller – de giver et klart bedre resultat.

 1. Klargøring

  For at male døre og vinduesrammer, der allerede har været malet, skal du først gøre overfladen ru med et stykke fint sandpapir eller stålbørste. Dette skulle være nok til at sikre en god vedhæftning af det nye lag. Det er en god idé at gøre alting rent og fjerne fedt, også på steder, der er svære at komme til. Den bedste måde at gøre det på er at bruge en blanding af vand, rensemiddel og ammoniak. Pas på ikke at ridse vinduesglasset, da det ikke kan repareres senere.

 2. Din malings tilstand

  Vandet i akrylmaling kan til tider føre til, at den overflade, der skal males, bliver blød. Det kan så igen føre til, at malingen skaller af og danner bobler. Så derfor er det en god idé, når man bruger akrylmaling, først at teste et lille område af døren eller vindueskarmen. Vent så nogle få timer. Hvis der ikke er nogen afskalning eller bobler, er det i orden at fortsætte med at bruge akrylmaling. I ældre huse finder man ofte kit, der har været brugt til at holde vinduerne på plads. Undersøg, at glasset er sikkert, og reparer eller udskift det, hvis der er revner.

 3. Ældre lag malings tilstand

  Undersøg malingens tilstand. Du kan teste, om det skaller eller smuldrer, som vist ovenfor. Nu sætter du 2 strimler tape på, og efter 3 dage tager du en skarp papirclips og laver en dyb ridse på et prøveområde. Klæb et stykke kraftigt tape oven på ridsen og riv tapen hurtigt af. Kontrollér, om overfladen skaller meget. Hvis det er tilfældet, vil det eksisterende lag maling ikke hæfte stærkt nok. Det betyder, at du bliver nødt til at skifte over til alkydmaling (oliebaseret). Det dækker bedre, hvis overfladen er smuldret.

 4. Overlap for at beskytte mod fugt

  Den metode, der anvendes til at male udvendige vinduesrammer og døre, er næsten den samme som for indvendige vinduesrammer og døre. Den eneste forskel er, at når man maler udvendige vinduer og døre, bør man male nogle få millimeter ind over glasset. Det forhindrer fugt i at trænge ind. Hvis du bruger kit, kan det give revner. Det bedste tidspunkt at udføre udendørs malerarbejde på, er fra midten af april til midten af oktober.
  Bemærk: undgå at male i stærkt sollys; det vil få malingen til at tørre for hurtigt og giver ikke så pænt et resultat.

 5. Tagrender og vindskeder

  Selvfølgelig er den type materiale, der bruges til tagrender og vindskeder, en vigtig faktor i arbejdsmetoden – f.eks. Trespa eller andre laminerede brædder, træfiber, træ, stål eller PVC. Undersøg, hvilken type maling der er brugt til tagrenderne. Gamle lag maling kan fjernes med en spartel eller malingfjerner. Hvis nedløbsrøret er fremstillet af galvaniseret metal, må du ikke skrabe på det, da det kan korrodere. Hvis der er bobler i det gamle lag maling på grund af malingfjerneren, og disse ikke kan fjernes yderligere, skal du afrense med en spartel. Vent ikke for længe med at skrabe, for når malingfjerneren først begynder at tørre, bliver du nødt til at starte helt forfra. Dernæst renses træet med vand, og når det er tørt, påfører du først et nyt lag grunder efterfulgt af dæklaget. Se ligeledes anvisningen, der skridt for skridt beskriver "Forskellige typer maling og lak".

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Maling af døre og vinduesrammer (udvendigt)

3.9
3.9 of 5

41 i alt

 • 5
  24
 • 4
  3
 • 3
  5
 • 2
  3
 • 1
  6