Skip to content

Isolering af et loft

Det kan koste mange penge at få andre til at udføre et job for dig. Men med den rigtige indstilling kan du gøre mange ting selv. Du vil spare tid og penge ved at bruge de praktiske gør-det-selv-instruktioner, som du finder på SKIL hjemmesiden.

Disse trin-for-trin-instruktioner inddeles i kategorier for de forskellige typer opgaver i og omkring hjemmet, og giver dig præcise forklaringer fra A til Z.

  1. Isoleringsmaterialer

    Valget af isoleringsmateriale og dets tykkelse er en vigtig faktor. Jo tykkere materiale, desto bedre isolering. Dobbelt så stor tykkelse isolering betyder dog ikke nødvendigvis dobbelt så stor isoleringsevne. Isoleringen skal påføres i et lfttæt lag for at forebygge kondensation. Isoleringsmaterialet leveres som regel med en lufttæt og en damptæt membran. Benyt altid den størst mulig rullebredde for at begrænse antallet af samlinger.
    Gennemgangen omfatter fire typer tagisolering:
    • isoleringsplader af glasuld med dampspærre
    • isoleringsmåtter
    • mineraluld
    • isoleringsplader af opskummet polystyren
    Derefter forklares det, hvordan du beklæder taget indvendigt i loftsrummet samt isolerer gulvet.

  2. Isoleringsplader af glasuld

    Start med at måle afstanden mellem tagbjælkerne. Tildan derefter isoleringsmaterialet med en ekstra bredde på 10-20 mm. På den måde skal isoleringsmaterialet nok blive siddende mellem tagbjælkerne. Sørg for altid at anlægge støvmaske og handsker, når du arbejder med isoleringsmaterialer. Isoleringsmaterialet er nemmest at tildanne, hvis du trykker det sammen med en liste eller aluminiumprofil.

  3. Dampspærre

    Undgå mellemrum i samlingerne mellem isoleringspladerne, idet der ellers nemt opstår træk. Når du har isoleret hele taget, monterer du dampspærren, diet du fastgør den oppefra ned. Fastgør dampspærren stramt med klammer direkte i tagbjælkerne, idet du tilstræber et overlap på 100 mm og forsegler overlappene med isoleringstape.

  4. Isoleringsmåtter

    Start arbejdet i et hjørne. Rul materialet ud mellem tagbjælkerne oppefra ned. Pas på at anbringe dampspærren stramt. Anbring kanterne overlappende og fastgør dem med en hæftepistol med 100 mm mellemrum. Skær overskydende materiale af, før du fastgør den nederste del af dampspærren. Sørg for altid at anlægge støvmaske og handsker, når du arbejder med isoleringsmaterialer. Derefter trykker du måtterne grundigt på plads og fastgør dem til bjælkerne. Dæk samlingerne mellem kanterne med tape, så der ikke er mellemrum. Eventuelle rifter i materialet kan udbedres med tape.

  5. Mineraluld

    Det mest udbredte materiale til loftsisolering er mineraluld i form af ruller eller duge. Isoleringens bredde af skal være en smule større en afstanden mellem tagbjælkerne. På den måde skal isoleringsmaterialet nok blive siddende mellem tagbjælkerne. Mineraluld er lige til at skære til med en brødsav. Sørg for altid at anlægge støvmaske og handsker, når du arbejder med isoleringsmaterialer. For at få rette skærekanter anbefales det at benytte et langt bræt eller metalskinne som lineal.

  6. Isoleringsplader af opskummet polystyren

    Hvis tagbjælkerne er rette og flade, kan du i stedet benytte isoleringsplader af polyuretan, polystyren eller mineraluld. I så fald anbefales det at benytte plader med hård bagside for dels at mindske brandfaren, dels risikoen for at træde pladerne skæve.
    Fastgør pladerne i et mønster så samlingerne ikke ligger i umiddelbar forlængelse af hinanden. Det øger lufttætheden og giver en mere ensartet overflade. Tildan pladerne med en fintandet fukssvans eller stiksav. Det er en fordel at være to om at montere pladerne, fordi de er ret store og nemt knækker. Benyt en skrue-/boremaskine til at montere skruer med store spændskiver med 250 mm mellemrum.

  7. Beklædning af tagisoleringen

    Når du har isoleret taget, kan du beklæde det indvendigt med gipsplade eller andre barrierematerialer. Hvis du benytter gipsplade, skal du først montere strøer på tværs af tagbjælkerne for at frembringe en solid ramme, som gipspladerne kan hænge i. Du kan derefter fastgøre gipspladerne til strøerne med selvskærende skruer. Det anbefales at benytte en skrue-/boremaskine med en specialskruebit til gipsplader eller en skrue-/boremaskine med justerbart moment, så skruerne ikke risikere at dreje helt igennem gipspladen.

  8. Isolering af loftsgulv

    Hvis loftsrummet ikke er udstyret med en åben trappe, kan du vælge kun at isolere gulvet. Isoleringen fungerer bedst på en plan flade, og den skal monteres på en måde, så de enkelte plader støder tæt sammen. For at forsegle gulvkonstruktionen mest muligt kan du starte med at montere en lufttæt membran. Hvis der er tale om en let loftskonstruktion, skal du montere en damptæt membran, især hvis der befinder sig et utilstrækkeligt udluftet badeværelse umiddelbart under.
    Skær isoleringspladerne eller -måtterne en smule bredere end mellemrummet mellem bjælkerne og tryk dem fast på plads. Hvis du benytter isoleringsmåtter, så vælg en bredde, der giver mulighed for at hæfte isoleringen til siderne af bjælkerne med klammer. Forsøg at holde materialet så stramt som muligt uden mellemrum eller folder. Det er ikke nødvendigt at dække isoleringen mellem bjælkerne. Hvis loftet skal kunne betrædes, er det en god idé at montere lægter i siderne og anbringe solide plader ovenpå.

Bedømmelse

Bedøm denne trin for trin beskrivelse.

Isolering af et loft

3.7
3.7 of 5

336 Antal stemmer

  • 5
    128
  • 4
    92
  • 3
    46
  • 2
    26
  • 1
    44