Skip to content

Hvordan vælger man den rigtige plæneklipper?

Det kan koste mange penge at få andre til at udføre et job for dig. Men med den rigtige indstilling kan du gøre mange ting selv. Du vil spare tid og penge ved at bruge de praktiske gør-det-selv-instruktioner, som du finder på SKIL hjemmesiden.

Disse trin-for-trin-instruktioner inddeles i kategorier for de forskellige typer opgaver i og omkring hjemmet, og giver dig præcise forklaringer fra A til Z.

  1. Den bedste plæneklipper til en lille plæne

    En manuel plæneklipper, også kaldet en tromleplæneklipper, bruger i sagens natur hverken benzin eller strøm. Klingerne er monterede i en cylinder, der roterer, når plæneklipperen skubbes. Det giver en præcis, lige klipning. Det kompakte design betyder, at det er nemt at manøvrere plæneklipperen omkring genstande på plænen. En manuel plæneklipper tager ikke ret meget plads op, når den ikke er i brug.

  2. Den bedste plæneklipper til en lille til mellemstor plæne

    En elektrisk plæneklipper drives af en motor, så plæneklipningen går som en leg. Elektriske klippere er normalt nemme at manøvrere omkring genstande på plænen. Og de fleste elektriske klippere er udstyrede med græsfang i form af en kasse eller en pose. De støjer ganske lidt og findes i energibesparende udgaver. Vær opmærksom på, at de fleste elektriske plæneklippere leveres med et forholdsvis kort strømkabel, så du får brug for et forlængerkabel.

    Nu om dage findes der også ledningsfri og robotplæneklippere. Som regel er de noget dyrere.

  3. Den bedste plæneklipper til en mellemstor til meget stor plæne

    Benzindrevne plæneklippere benyttes som regel til større plæner. De er samtidig praktiske, hvis der er langt til en stikkontakt. Benzindrevne plæneklippere er stærkere og tungere end elektriske, og som regel er de også større. En benzindrevet plæneklipper er mindre miljøvenlig på grund af udstødningsgasserne. Der findes desuden benzindrevne plæneklippere med sæde, men de er beregnede til plæner på over 500 m².

  4. Valg af klippebredde

    Plæneklippere findes i forskellige klippebredder. Som tommelfingerregel får du arbejdet hurtigere fra hånden, jo bredere plæneklipperen er. Når du vælger klippebredde, skal du også skele til plænens størrelse. 

    Lille til mellemstor plæne
    Her er en klippebredde på 29-33 cm passende. Disse er som regel lettere, kompakte plæneklippere, der er nemme at håndtere og opbevare, når de ikke e ri brug.

    Mellemstor til stor plæne
    Her er en klippebredde på 38 cm tilstrækkeligt.

    Stor til meget stor plæne
    Her skal du stræbe efter en klippebredde på 38 cm eller mere.

    Hvis du har en stor plæne med mange træer eller buske, er en mindre klippebredde ofte en fordel.

  5. Indstillelig klippehøjde

    På de fleste plæneklippere er det muligt at indstille klippehøjden. Det gøres ved at øge eller mindske afstanden mellem klingerne og terrænet, så græsstråene bliver klippet til den optimale længde. Nogle plæneklippere giver mulighed for at vælge klippehøjden vilkårligt, mens andre giver mulighed for at vælge mellem nogle få standardindstillinger.

  6. Strøm

    En plæneklippers energiforbrug angives i W (watt), og rotationshastigheden i min ‾¹ eller 1/min (omdrejninger per minut). Som tommelfingerregel gælder, at jo mindre plæne, desto mindre energi kræver det at klippe den. Elektriske plæneklippere findes derfor typisk i udgaver på 500 W og 1300 W. Benzindrevne plæneklippere er normalt stærkere end elektriske, hvilket gør dem bedre egnede til klipning af større plæner.

  7. Græsopsamling

    Nogle plæneklippere efterlader græsafklippet på plænen. Græsset skal altså rives sammen, hvilket godt kan være tidskrævende, hvis plænen er stor. Derfor er de fleste elektriske klippere er udstyrede med græsfang. Det sparer både tid og ulejlighed.

  8. Plæneklipning og formuldning

    En anden mulighed er en bioplæneklipper. Denne type plæneklipper finsnitter græsafklippet og blæser det ensartet ud over plænen. Det forhindrer jorden i at tørre ud og giver svampe dårligere vilkår for at udvikle sig. Græsafklippet komposteres og bliver til naturlig gødning for plænen.

  9. Havetrimmer

    En havetrimmer (også kaldet en buskrydder) er en bekvem løsning til klipning langs mure, hegn og bede – samt til trimning af plænekanter. I det hele taget de steder, hvor det er svært at komme til med en almindelig plæneklipper. En havetrimmer er ligeledes ideel til små græsarealer på en ujævn grund.

    Små havetrimmere er velegnede til trimning af plænekanter, mens de kraftigere modeller kan fjerne ukrudt og slå genstridigt, højt græs. Havetrimmere har en plastklinge eller nylonsnøre. Den store fordel ved nylonlinen er, når den knækker, hvor man blot spoler mere snøre ud. Snøren kan spoles ud automatisk eller med hånden.

    Husk altid personlige værnemidler, når du arbejder med en havetrimmer, dvs. sikkerhedsbriller, lange bukser og lukkede sko.

Bedømmelse

Bedøm denne trin for trin beskrivelse.

Hvordan vælger man den rigtige plæneklipper?

3.6
3.6 of 5

145 Antal stemmer

  • 5
    63
  • 4
    32
  • 3
    13
  • 2
    5
  • 1
    32