Gør plænen klar til vinteren

84% of 100%
Det er vigtigt at forberede plænen, så den kommer helskindet gennem vinteren. Hvis det gøres rigtigt, passer haven sig selv i flere måneder. Læs mere her om, hvordan du gør plænen parat til vinteren.
 1. Trin 1: Fjern alle blade og andet affald fra plænen

  Begynd med at feje blade, grene og andet affald sammen. En løvblæser får opgaven hurtigt fra hånden. Foruden til visne blade kan en løvblæser benyttes til at fjerne småt beskæringsaffald. Affaldet opsamles i en pose, så det er lige til at smide i skraldespanden.
 2. Trin 2: Klip plænen en sidste gang før vinteren

  Du kan fortsætte med at klippe plænen, indtil du kan se, at græsset er holdt op med at gro. Sidste klipning før vinteren er engang sidst i oktober. Det anbefales at klippe ned til omkring 4 cm. Hvis græsset efterlades en smule længere vinteren over, er det mere bestandigt over for mosvækst.
 3. Trin 3: Fjern mosset

  Det anbefales at vertikalskære plænen om efteråret, hvis der om sommeren har vist sig tegn på mosvækst. Med en mosrive er det dejlig nemt at fjerne mos fra plænen. Derefter fejer du simpelthen mosset sammen og smider det i skraldespanden. Når mosset fjernes, får græsset mere sollys og ilt. Næringsstofferne får bedre adgang til græsset, hvilke er allervigtigst om efteråret og vinteren.
 4. Trin 4: Tilførsel af kalk

  Skærp indsatsen mod mos og ukrudt om vinteren ved at måle jordbundens surhed (pH-værdi). Et pH-testsæt kan købes i et havecenter.

  Hvis pH-værdien er for lav, er græsset ikke i stand til at optage alle de næringsstoffer, det har brug for, så det vokser langsommere. Det giver mosset mulighed for at vokse mellem græsstråene. Tilførsel af kalk gør jorden mindre sur – hæver altså dens pH-værdi. Benyt specialkalk til plæner og fordel det grundigt ved vinterens begyndelse. Du kan med fordel gøre det igen midt om vinteren. Du kan sagtens kalke, selvom der ligger sne på plænen. Kalken trækker ned i jorden, så snart sneen smelter.

 5. Trin 5: Gødskning

  Du kan gøde plænen sidste gang før vinteren omkring 6 uger efter, at den har fået kalk. Ekstra næringsstoffer i jorden sørger for, græsset er bedre beskyttet mod sygdomme, kommer sig hurtigere og mindsker sandsynligheden for, at der danner sig mos i løbet af vinteren.

  Der findes flere typer gødning på markedet. De kan grundlæggende opdeles i naturgødning og kunstgødning. Naturgødning er billigere end naturgødning og indeholder samtlige de mineraler, en plæne har behov for. Naturgødning indeholder udelukkende naturlige næringsstoffer og virker længere end naturgødning. Bemærk, at de fleste gødninger indeholder stoffer, der kan være giftige for børn og husdyr. Alt i alt er det altså hensigtsmæssigt at holde børn og husdyr borte fra plænen i nogle dage, indtil jorden har optaget gødningen. Følg altid vejledningen på emballagen nøje.

 6. Trin 6:Trimning af plænekanter

  Når plænens kanter bliver trimmet, er den pæn til vinteren, og du undgår, at græsset vokser ind overalt. Her er et par ting, du kan gøre:

  Trin 1: Udspænd en snor langs plænens kanter
  Hvis du vil trimme plænen, så den har rette kanter, følger du bare snoren. Anbring pinde i plænens hjørner og yderligere pinde mellem hjørnerne. Udspænd herefter en snor langs plænens kanter. Sørg for at spænde snoren, så den ikke kan give sig.

  Trin 2: Trim langs kanten
  Nu kan du trimme kanten med en særlig kanttrimmer. Før kanttrimmeren indvendigt langs snoren. Hold kanttrimmeren i en vinkel med jordoverfladen, så kanten af plænen forbliver fast og ikke smuldrer bort. Før kanttrimmeren langs snorens længde i en skærende bevægelse.

  Trin 3: Riv langs plænekanterne
  Benyt en rive til at feje de kanter sammen, som du har klippet af.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Gør plænen klar til vinteren

4.2
4.2 of 5

17 i alt

 • 5
  12
 • 4
  2
 • 3
  0
 • 2
  1
 • 1
  2