Gør haven klar til vinteren

86% of 100%
Det turde være selvindlysende, men haven skal gøres parat til vinteren, før frosten sætter ind. Præcis hvad der skal gøres og hvorfor, fremgår af det følgende. På den måde får du din have parat til vinteren med mindst mulig arbejdsindsats.
 1. Hvorfor skal haven gøres parat til vinteren?

  Vidste du godt, at en smule havearbejde om efteråret giver dig en ren og pæn have til foråret? Det skal gøres, før vinteren begynder. Det sparer dig for en masse ekstra arbejde om foråret og sikrer, at din have vokser og blomstrer på smukkeste vis. Du kan desuden minimere og i nogle tilfælde helt undgå risikoen for frostskader i løbet af vinteren.

 2. Hvornår skal haven gøres parat til vinteren?

  Arbejdet med at gøre haven parat til vinteren behøver ikke ske over én weekend. Hvis du planlægger det hensigtsmæssigt, kan arbejdet fordeles over adskillige uger. Haven skal klargøres, før frosten sætter ind. Det er begrænset, hvor store ødelæggelser jordfrost er i stand til at forårsage, men for at undgå skader er det en god idé ikke at arbejde i haven, når det er frost døgnet rundt.

  Oktober er det ideelle tidspunkt at gøre haven parat til vinteren på. Husk altid at holde øje med termometeret.

 3. Blade

  Fjern regelmæssigt blade fra plænen, så den vedbliver at være grøn og luftig, og mos har dårlige vækstbetingelser. En løvblæser får opgaven hurtigt fra hånden. Både blade og grene bliver pustet væk. Afhængigt af den konkrete model kan løvblæseren også suge dem op og finsnitte dem. I så fald er indholdet af løvblæserens pose lige til at skille sig af med.

  Du behøver ikke rydde blade i bede og under hække forud for vinteren. De danner et beskyttende lag, så rødderne ikke får frost. Se efter, om bladene er inficerede med svamp eller bakterier. Hvis det er tilfældet, så fjern dem med det samme, så risikoen for at sprede skimmelsvamp og sygdomme minimeres.

 4. Græs

  Du kan fortsætte med at klippe plænen, indtil du kan se, at græsset er holdt op med at gro. Sidste klipning før vinteren er engang sidst i oktober. Det anbefales at klippe ned til omkring 4 cm.

  Med en særlig vertikalskærer eller mosrive er det utrolig nemt at fjerne mos fra plænen. Derefter fejer du simpelthen mosset sammen og smider det i skraldespanden. Du kan sprede kalk for at hæve jordbundens pH-værdi og på den måde forebygge mosvækst. Før du kalker, skal du bestemme jordbundens pH-værdi – det er jo ikke sikkert, det er nødvendigt. Du kan gøde plænen sidste gang før vinteren omkring 6 uger efter, at den har fået kalk. Det giver øget beskyttelse mod sygdomme, får græsset til at komme sig hurtigere oven på vinteren og medfører en frodig, grønnere plæne. En tættere græsvækst mindsker samtidig risikoen for mosvækst. Om nødvendigt kan du kalke igen i løbet af vinteren. Du kan sagtens kalke, selvom der ligger sne på plænen. Kalken trækker ned i jorden, så snart sneen smelter.

 5. TIP!

  Tip:Lad så vidt muligt være med at færdes på plænen om vinteren, især hvis det bliver frostvejr. Hvis man færdes på plænen på dette tidspunkt, risikerer man at beskadige græsset, så der opstår kedelige bare pletter.

 6. Planter og frost

  Det er vigtigt at give drage omsorg for planterne, når du gør haven klar til vinteren. Nogle planter er yderst følsomme over for frost, mens andre er stedsegrønne.

  Frostfølsomme planter
  Frostfølsomme planter visner, hvis den fugtige jordbund fryser. Sørg derfor for at anbringe disse planter et sted, hvor jordbunden er porøs. Hvis det er muligt, skal det flyttes over i krukker, så de er lige til at flytte inden døre, hvis temperaturen falder til under nul.

  Potteplanter
  Potteplanter er mere sårbare over for frost end planter, der vokser i jorden. Rødderne risikerer nemlig at fryse på grund af krukkens sider. Potteplanter beskyttes ved at vikle bobleplast om krukkerne. Prik huller i bunden af bobleplasten, så regnvand kan løbe af. Hvis frosten varer ved eller bliver hård, er det bedst at flytte potteplanterne inden døre – f.eks. til et skur eller en garage.

  Stedsegrønne planter
  Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at beskytte planter, der er grønne året rundt. Hvis frosten varer ved døgnet rundt, kan det dog godt betale sig at frostsikre stedsegrønne planter. Du kan vikle dem ind i en plantedug, men gamle tæpper, håndklæder eller jutesække er lige så gode til formålet. Sørg for at benytte et let materiale, så planten kan ånde, og for at forebygge skimmelsvamp og råd. Du kan fjerne frostbeskyttelsen, så snart frosten fortager sig.

  Stauder
  Stauder er selv i stand til at beskytte sig mod vintervejret. Nogle af dem gør det ved at fælde deres blade, andre ved at lade alt over jorden visne, fordi deres rødder ligger beskyttede i jorden. Bemærk, at stauder i potter derimod risikerer frostskader, så de får brug for ekstra beskyttelse om vinteren.

 7. Beskæring før vinteren

  Nogle planter og træer skal beskæres før vinteren. Som udgangspunkt kan vin, ahorn, birk, avnbøg, lavendel og hortensia, der blomstrer på gamle knopper, beskæres forud for vinteren. På den anden side frarådes det at beskære andre frugttræer, nåletræer, roser og klatreplanter. Sørg for at have styr på, hvilke planter og træer der tåler henholdsvis ikke tåler beskæring i denne periode.

 8. Udplantning af løgplanter

  Du kan plante løg i haven forud for vinteren, så du får fornøjelsen af smukke, muntre blomster til foråret. Påskeliljer, tulipaner, perlehyacinter, vintergækker og krokusser anbefales. Disse blomster sætter kulør på haven, så snart foråret indfinder sig.

  Løsn jorden med en planteske. Dan derefter et hul i jorden svarende til det løg, der skal plantes, og en dybde svarende til den dobbelte diameter. Anbring ét eller flere løg i hullet og dæk til med jord. Vand løget efter udplantning, så det kan vokse.

 9. Havebassiner

  Havebassiner skal også gøres klar til vinteren. Det vigtigste er at holde havebassinet frit for is. Hvis havebassinet ikke er særlig dybt, og det bliver frost i længere tid, risikerer fisk at blive indesluttet i isen. Gasser, der dannes naturligt, kan ikke undslippe fra havebassinet, hvis det er dækket af is.

  Hvis dit havebassin er fremstillet af beton eller terrakotta, hvilket som regel er tilfældet med overjordiske havebassiner, risikerer isen at sprænge havebassinet. I så fald er det bedst at dræne havebassinet helt, f.eks. med en dykpumpe. Benyt en pumpe, der tåler smudsigt vand, og efterlad mindst 50 cm vand i havebassinet, hvis det rummer levende dyr eller planter

 10. Udendørs vandhaner og haveslanger

  Luk for vandet for at forhindre udendørshaner og vandrør i at fryse. Åbn derefter for hanen for at dræne den for rester af vand. Vandhaner i skure og garager kan desuden fryse i løbet af vinteren, så husk at se til dem.

  Husk også haveslangen. Hvis der står vand tilbage i haveslangen, udvider det sig, når det fryser, så slangen risikerer at revne. Dræn derfor altid slangen, før den pakkes af vejen.

 11. Keramik

  Keramikbeholdere med vand i risikerer at springe i frostvejr, hvis ikke der bliver truffet forebyggende foranstaltninger. Stil dine blomsterkrukker, vaser og andre keramikgenstande inden døre. Det sørger for, de bliver drænet for vand, så det ikke sprækker i frostvejr.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Gør haven klar til vinteren

4.3
4.3 of 5

38 i alt

 • 5
  27
 • 4
  5
 • 3
  1
 • 2
  1
 • 1
  4