Forebyggelse af indbrud

78% of 100%

De fleste indbrud finder sted gennem en dør eller et vindue, der er let at åbne. Du kan gøre dit hjem meget mere sikkert ved at tage nogle få forholdsregler. F.eks. kan du gøre det meget sværere for indbrudstyve at komme ind ved at bruge kraftige og sikre dør- og vindueslåse. Samtidig kan du få sat automatisk lyskontrol, rullejalousier eller et indbrudsalarmsystem op.

 1. Din bolig er et udstillingslokale!

  Husk, at åbne gardiner eller persienner gør det nemt for indbrudstyve på rekognoscering at holde øje med, hvad der foregår inde i boligen. En grundig indbrudsforebyggelse starter derfor med en gennemgang af, hvor husstandens værdigenstande befinder sig, samt jeres daglige vaner.

  Gennemgang af boligen med en indbrudstyvs øjne
  Se efter, om der umiddelbart uden for boligen findes genstande, som indbrudstyve kan udnytte til at skaffe sig adgang. Du skal altså ikke lade stiger eller stilladser stå uaflåste i haven eller i et åbent redskabsskur. Det samme gælder tungt værktøj, der altid skal være under lås og slå. Hold kældervinduer lukket og udstyr dem eventuelt med sikkerhedsgitre.

  Tænk som en indbrudstyv
  Hvis ikke du selv har efterladt en dør eller et vindue åbent, begynder indbrudstyve med at bryde en dør eller et vindue op. Foretag en grundig gennemgang af alle potentielle indbrudssteder. Er det f.eks. muligt at få adgang til stueetagen eller første sal ved at klatre op i et træ tæt på muren, eller er der en altan, affaldsspand, tagrende eller spalier til klatrende planter? Toiletvinduer er et andet oplagt indbrudssted, fordi de tit står åbne af hensyn til udluftning.
  Indbrudstyve benytter som regel ganske enkelt værktøj som tænger, skruetrækkere eller brækjern (koben). Jo vanskeligere du gør det for indbrudstyvene at komme ind, desto større er sandsynligheden for, at de opgiver og forsøger sig med et andet hus.

 2. Cylinderlås i yderdøre

  Hvis du vil udskifte en simpel indfældet lås i døren med en sikrere cylinderlås, er der nogle få vigtige ting, du skal være opmærksom på:
  1. Låsens dybde i døren.
  2. Afstanden mellem den fjederbelastede falle og riglen er normalt 110 eller 72 mm
  3. Længden af cylinderen er den samme som dørens tykkelse, normalt 60 mm

  Hvis døren i forvejen har en cylinderlås, skal riglen rage mindst 20 mm ud. Det er nemmest at udskifte låsen, hvis låsekassen og slutblikket har samme dimensioner som den gamle lås. Hvis, at er ikke muligt, så vælg en lås med en større dækplade, så de ny skruer ikke monteres på samme sted som de gamle skruer. Eller du kan udstyre døren med en ekstra rigel.

 3. Sikkerhedsslutblik

  Hvis du monterer en lås med et sikkerhedsslutblik, kan indbrudstyve ikke manipulere riglen ind med en skruetrækker eller lignende. Du monterer et sikkerhedsslutblik ved først at fremstille en passende stor udsparing i dørkarmen.

 4. Montering af indbrudsforebyggende nokker

  Indbrudsforebyggende nokker gør, at indbrudstyve ikke uden videre kan slå hængselboltene ud og løfte døren af.
  Bor et hul med en diameter på 10 mm og en dybde på 30 mm i døren ca. 50 mm fra hvert hængsel. Indsæt de indbrudsforebyggende nokker i hullerne, så de spidse enderne rager ud fra døren.
  Luk derefter døren så meget, at nokkerne afsætter de punkter på dørkarmen, hvor hullerne til bøsningerne skal bores. Bor disse huller med en diameter på 17 mm og en dybde på 20 mm.
  Du kan nu sætte bøsningerne ind i disse huller. Der kan monteres tre indbrudsforebyggende nokker i hver dør.

 5. Ekstralås

  Hvis du vil sikre en yderdør yderligere, kan du montere en ekstralås nederst på døren. Monter ekstralåsen på præcis samme måde som hovedlåsen midt på døren. Hvis der ikke er tilstrækkelig plads til den slags lås, kan du stadig montere en kasselås på indersiden af døren.

 6. Skydedøre eller -vinduer

  Hvis du har skydedøre eller -vinduer, kan du sikre dem med cylinderlåse. Disse låse har en nokke, der rager ind i dørens eller vinduets bevægelige del. Cylinderlåsen betjenes med en nøgle, og når den er låst, kan pågældende dør eller vindue ikke åbnes.
  Dette system kan også benyttes til kvistvinduer og tagvinduer som Velux-vinduer. Mange mennesker har det med at glemme den slags vinduer. Hvis en indbrudstyv kan skaffe sig adgang til taget, kan han åbne haspemekanismen inde i et tagvindue med en skruetrækker, f.eks. gennem ventilationsåbningen. I så fald kan en cylinderlås med nokke forebygge, at tagvinduet åbnes helt.

 7. Øget sikkerhed med flerpunktslås

  En flerpunktslås sikrer døren i tre forskellige punkter. Det smarte er, at der er er tale om én lås, der betjenes på én gang. Monteringen foregår på samme måde som for en enkeltlås, bortset fra at slutblikket strækker sig i hele dørkarmens højde.

 8. Flerpunktslås

  Flerpunktslåse findes også som kasselåse (til montering uden på dørbladet). Disse låse har den fordel, at de kan monteres på døren uden behov for gennemgribende foranstaltninger. Centerlåsen fastgøres på samme måde som for en enkelt kasselås. De to stænger forbinder centerlåsen med de to ankerpunkter: det ene foroven på døren og det andet forneden. Du kan afkorte disse stænger til en passende længde og derefter montere skinner til stængerne.
  Bemærk, stængernes ender skal være længere end selve døren, fordi disse skal gå ind i slutblikkene foroven og forneden, når døren er lukket. Start med at montere det øverste slutblik i dørkarmens overkant. Derefter fremstiller du om nødvendigt en udsparing i gulvet, som den nederste ende af stangen kan gå ned i. Til slut kontrollerer du, at alle stangmekanismens dele fungerer, som de skal.

 9. Montering af sikkerhedsgitre på kældervinduer

  Du kan montere sikkerhedsgitre eller -stænger foran eller bag kældervinduer. Det er tit muligt at købe fabriksfremstillede sikkerhedsgitre eller -stænger, der passer til vinduesrammer i standardstørrelse, men ellers kan du selv fremstille dem. Inddel vindueskarmens bredde i strimler a ca. 200 mm og afsæt stængernes placeringer. Udfør de nødvendige huller (mindst 80 mm dybe) i murværket med en boremaskine eller mejsel. Kontrollér, at de to stænger sidder soldit fast både lodret og vandret og støb dem fast med cement.

 10. Dørspion

  For ikke at få uindbudte gæster kan du montere en dørspion. På den måde kan du se besøgende an, før du eventuelt lukker dem ind. Bor et hul i døren omtrent i øjenhøjde (i gennemsnit ca. 1,65 m) med en diameter svarende til dørspionen (normalt angivet på pakningen). Skru dørspionens to dele sammen og kontrollér, at optikken fungerer, som den skal.

 11. Sikkerhedskæde eller -bøjle på hoveddøren

  En anden anordning, der giver dig mulighed for at se besøgende an uden at lukke dem ind i første omgang, er en sikkerhedskæde eller -bøjle. Du kan åbne døren så meget på klem, at det er muligt at identificere besøgende, men der skal benyttes ret stor kraft for at åbne døren helt.

 12. Sikkerhedsfolie

  Du kan sætte selvklæbende folie på ruden, så den ikke splintrer i en masse farlige glasskår, hvis den skulle blive knust. Folien er lige til at klippe til og klæbe på selve ruden. Den selvklæbende folie er lidt nemmere at få til at sidde, hvis ruden fugtes med sæbevand. Vandet og eventuel indesluttet luft er lige til at klemme ud under folien med en skvis (rengøringsskraber). Derefter skal den bare tørre!

 13. Eksempel på brandskab

  Et solidt forankret brandskab er et godt sted at opbevare værdisager og vigtige dokumenter, så de ikke går tabt ved brand eller tyveri. En bigevinst er, at du altid har styr på, hvor tingene findes, hvis du skulle få brug for dem. De fleste brandskabe er udstyret med kombinationslås, men de findes også med nøgle.
  Et brandskab bør installeres på et diskret sted i boligen, f.eks. inde i et skab. Du kan f.eks. stille det på en hylde og forankre det til væggen bagved skabet. Eller du kan, hvis det skal være rigtig professionelt, anbringe brandskabet i en udsparing i væggen og støbe det fast.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Forebyggelse af indbrud

3.9
3.9 of 5

134 i alt

 • 5
  68
 • 4
  27
 • 3
  15
 • 2
  7
 • 1
  17