Skip to content

Fjernelse af mos fra plænen

Det kan koste mange penge at få andre til at udføre et job for dig. Men med den rigtige indstilling kan du gøre mange ting selv. Du vil spare tid og penge ved at bruge de praktiske gør-det-selv-instruktioner, som du finder på SKIL hjemmesiden.

Disse trin-for-trin-instruktioner inddeles i kategorier for de forskellige typer opgaver i og omkring hjemmet, og giver dig præcise forklaringer fra A til Z.

  1. Årsager til mosvækst

    Mos på plænen er et udbredt problem for haveejere. Det kan hurtigt blive til at stort problem, hvis mosset vinder over græsset. Mosvækst har flere årsager: Jordbund, der er for sur (lav pH-værdi), for fugtig eller for næringsfattig samt for kort græs forværrer problemet.
  2. Hvorfor skal mosset fjernes?

    Hvis du gerne vil have en indbydende, frodig plæne, kommer du ikke uden om at fjerne mos og forebygge fremtidig mosvækst. Hvis du fjerner mos fra plænen, får græsset bedre adgang til sollys og ilt. Græsrødder er bedre i stand til at optage næringsstoffer i jorden, hvilket er til gavn for plænen.
  3. Hvornår skal du fjerne mos?

    Græs har to vigtige vækstperioder i årets løb: om foråret (i april/maj) og om efteråret (i september/oktober). Hvis mosset bliver fjernet før disse perioder, er græsset i stand til at komme sig, når det vokser. Afhængigt af plænens tilstand, kan du fjerne mos fra plænen én eller to gange om året. Hvis der vokser en masse mos frem, efter at har fjernet mos én gang, kan du med fordel gentage processen senere. Hvis du kun fjerner mos én gang om året, skal det så vidt muligt være i april.

    Vent med at fjerne mos til en dag med tørvejr, hvor mosset har mindre tilbøjelighed til at klistre til græsset. Nogle år starter foråret tidligt, så mosset kan fjernes allerede i marts. Hold øje med vejret.

  4. Trin 1: Fjern alle blade og andet affald fra plænen

    Begynd med at feje blade, grene og andet affald sammen. En løvblæser får opgaven hurtigt fra hånden. Foruden til visne blade kan en løvblæser benyttes til at fjerne småt beskæringsaffald. Affaldet opsamles i en pose, så det er lige til at smide i skraldespanden.
  5. Trin 2: Slå plænen

    Klip plænen til en højde af 2-3 cm, så snart den er begyndt at vokse. Hvis græsset ikke er særlig langt endnu, er det ikke nødvendigt at klippe det.
  6. Trin 3: Fjern mosset eller vertikalskær plænen

    Fjern mosset med en særlig vertikalskærer eller mosrive. Med en mosrive er det dejlig nemt at fjerne mos fra plænen. Derefter fejer du simpelthen mosset sammen og smider det i skraldespanden. Nogle steder er mosset mere genstridigt. Du kan med fordel tage to runder med mosriven her: først i den ene retning og bagefter vinkelret på den første retning.
  7. Trin 4: Såning

    Når du har fjernet mos, efterlader det nogle bare pletter på plænen. Dem kan gu gøre pæne igen ved at så græsfrø. Græs spirer bedst, når temperaturen ikke er for høj. Hold plænen fugtig, indtil græsfrøene har spiret, og lad være med at betræde det spæde græs – det nemt bliver beskadiget. Husk, at fugle sætter stor pris på græsfrø.Du kan skræmme dem væk ved at plante en pind med aluminiumfolie ("sølvpapir") på et antal steder på plænen.
  8. Trin 5: Kalkning (vinter)

    Jordbundens surhed – udtrykt ved dens pH-værdi – er af stor betydning for græssets vækst. Et pH-testsæt kan købes i et havecenter.

    Hvis pH-værdien er for lav, er græsset ikke i stand til at optage alle de næringsstoffer, det har brug for, så det vokser langsommere. Det giver mosset mulighed for at vokse mellem græsstråene. Tilførsel af kalk gør jorden mindre sur – hæver altså dens pH-værdi. Benyt specialkalk til plæner og fordel det grundigt ved vinterens begyndelse. Du kan med fordel gøre det igen midt om vinteren. Du kan sagtens kalke, selvom der ligger sne på plænen. Kalken trækker ned i jorden, så snart sneen smelter.

  9. Trin 6:Gødskning

    Enhver plæne har brug for næringsstoffer. Omkring seks uger efter kalkning skal du derfor give plænen gødning. Det giver øget beskyttelse mod sygdomme, får græsset til at komme sig hurtigere oven på vinteren og medfører en frodig, grønnere plæne. En tættere græsvækst mindsker samtidig risikoen for mosvækst.

    Der findes flere typer gødning på markedet. De kan grundlæggende opdeles i naturgødning og kunstgødning. Naturgødning er billigere end naturgødning og indeholder samtlige de mineraler, en plæne har behov for. Naturgødning indeholder udelukkende naturlige næringsstoffer og virker længere end naturgødning. Bemærk, at de fleste gødninger indeholder stoffer, der kan være giftige for børn og husdyr. Alt i alt er det altså hensigtsmæssigt at holde børn og husdyr borte fra plænen i nogle dage, indtil jorden har optaget gødningen. Følg altid vejledningen på emballagen nøje.

  10. Forebyggelse af mosvækst på plænen

    Det er bedre at forebygge end at helbrede – det gælder også i haven. Du kan minimere dannelse af mos ved at tilføje et par ting til din sædvanlige huskeliste for pleje af plænen.

    Sørg for regelmæssigt at fjerne blade, afklip og andet affald fra plænen. På den måde får græsset mere ilt, og der bliver færre af de fugtige, skyggefulde steder, som mos elsker.

    Klip plænen regelmæssigt (så længe det vokser mindst én gang om ugen), men pas på ikke at klippe det for kort. Hvis det er en prydplæne eller den henligger i skygge en stor del af dagen, så indstil klippehøjden til 2-3 cm. Hvis plænen derimod skal bruges til legeplads for børn eller husdyr, kan du med fordel lade det vokse en smule længere. Indstil klippehøjden til 4-5 cm.

    Hvis du kalker hvert år ved vinterens begyndelse og midt om vinteren, er jordens pH-værdi ikke så lav. Test jordbundens pH-værdi, før du begynder.

    Mos trives bedst i skygge. Hvis buske eller træer frembringer et skyggefuldt område på din plæne, kan du overveje at beskære dem en smule for at slippe mere sollys igennem.

Bedømmelse

Bedøm denne trin for trin beskrivelse.

Fjernelse af mos fra plænen

4
4 of 5

397 Antal stemmer

  • 5
    214
  • 4
    87
  • 3
    18
  • 2
    15
  • 1
    63