Byg kaningården selv

72% of 100%

Det er ikke spor svært at bygge sin egen kaningård. En ordentlig kaningård yder ly, er nemt at holde rent og tåler fugt.

Vigtige overvejelser
•    Kaniner har brug for plads, så de kan røre sig.
•    Størrelsen af buret afhænger af den konkrete race. En belgisk kæmpekanin kræver noget mere plads end en dværgrace.
•    Fremstil indgangen tilpas stor, og stil buret, så den ene side er lun, mens den anden er i skygge.
•    Buret skal opstilles på et sted, hvor kaninen er i sikkerhed for rovdyr.
•    Benyt træ fra bæredygtigt skovbrug – så har du ren samvittighed i miljømæssig henseende.

Vigtige overvejelser vedrørende trækonstruktioner
•    Fastgør en solid slå på døren med metalhængsler.
•    Ordentlige samlinger mellem tag og ramme er meget vigtige for at forhindre fugt i at trænge ind. Taget skal rage mindst 50 mm ud over væggene hele vejen rundt.
•    Fórbor alle skruehuller, så træet ikke risikerer at flække.

Nødvendige materialer:
Ramme: lægter 28×28 mm
Nederste del af indhegning: brædder 21×92 mm
Gulv: krydsfinérlaminat, 12 mm
Indhegning:
•    brædder 21×92 mm
•    krydsfinérlaminat til de indvendige vægge
•    rustfri stålhængsler og en hængelås
•    hønsenet eller trådvæv

Bemærk: I stedet for brædder kan benyttes plader.

 1. Samling af ramme

  Start med at bygge den udvendige ramme. Som det fremgår af tegningen, fremstilles rammen af lægter 32×32 mm. Benyt et vaterpas til at kontrollere, at alle hjørner er rette og flugter.

  Støtteramme
  Denne del af rammen er nødvendig for at understøtte gulvpladen og fastholde indhegningen. Den her anførte længde, bredde og højde er vejledende, og du har stor frihed til at tilpasse dimensionerne til dine behov.

 2. Pas på, kaninen ikke stikker af

  For at forhindre kaninen i at grave en flugttunnel kan du lægge en gulvplade i kaningården. Hvis kaninen skal have lov at grave huller, kan det være en god idé at lægge et lag solidt hønsenet et stykke nede i jorden (i ca. 200 mm dybde). På den måde kan kaninen frit grave, men den kan ikke stikke af.

 3. Gulvplade og gangbro

  Før du samler konstruktionen, skal du skære et stykke krydsfinérlaminat ud i korrekte dimensioner og form og anbringe det på dets plads. Fremstil en gangbro af et stykke krydsfinér og anbring det i åbningen som vist på tegningen. Montér en stump lægte til at fastholde gangbroen og skru denne fast.

 4. Fremstilling af sidevægge

  Fremstil kaningårdens sidevægge ved at skrue brædder fast på rammen. Fórbor alle skruehuller, så træet ikke risikerer at flække. Fastgør hønsenet for åbningerne med en hæftepistol eller tegnestifter.

 5. Tilpasning af indvendig plade

  Den indvendige plade er beregnet som soveplads og tilflugtssted. Fremstil en åbning i pladen, der er så stor, at kaninen kan gå ind og ud.

 6. Montering af pyntelister

  Dæk de skarpe kanter af hønsenettet på burets yderside med pyntelister. Følg vejledningen på tegningen. Fórbor alle skruehuller, så træet ikke risikerer at flække. Kontrollér, at alle hjørner er rette og sidder korrekt indbyrdes.

 7. Fremstilling af døre

  Fremstil dørene som vist på tegningen. Montér pyntelisterne med en smule overlap, så dørene passer bedre med rammerne. Sørg for at efterlade tilstrækkelig plads til den nederste pynteliste på overdøren og den øverste pynteliste på underdøren, så de kan bevæges frit. Efterlad en smule spillerum, idet træ har tendens til at ændre form og dimensioner under påvirkning af vejrliget. Montér dørene i åbningen med to forzinkede eller rustfri stålhængsler på hver dør. Sæt skruer i de øverste og nederste døre.

 8. Færdiggørelse af tag

  Fremstil en tagramme af lægter i et passende profil, så rammen er dækket af kaningårdens yderside. Tagpladen kan fremstilles af krydsfinérlaminat eller vandfast krydsfinér med tykkelse 12 eller 18 mm.

  Derefter skruer du tagpladen fast på rammen med to hængsler. Tagpladen skal rage mindst 50 mm ud hele vejen rundt, dog 100 mm fortil. På den måde trænger der ikke så nemt fugt ind, så kaninen kan have det tørt og trygt.

 9. Tækning af tag

  Det er vigtigt, at kaningårdens tag er vandtæt, så det skal tækkes med selvklæbende tagpap. Du kan også benytte asfaltimprægnerede tagplader. Begynd foroven med en foldet kant og fastgør underkanten af tagdækningen med forzinkede klammer eller tegnestifter.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Byg kaningården selv

3.6
3.6 of 5

838 i alt

 • 5
  415
 • 4
  128
 • 3
  59
 • 2
  38
 • 1
  198