Byg din egen sæbekassebil

70% of 100%

Sæbekassebiler blev oprindeligt lavet af kasser, som man opbevarede sæbe i. I gamle dage anbragte børnene blot en sæbekasse oven på et af hjulene til en barnevogn, og det havde de masser af sjov ud af. Men nu om dage har sæbekassebilen fået betydningen en hjemmelavet bil på en lav chassisramme. Den har ingen motor eller anden kraftkilde.

Sæbekassebiler skubbes normalt bagfra, men man kan også lade dem trille ned ad bakke. Der afholdes også masser af populære sæbekassevæddeløb. En sæbekassebil kan styres på forskellige måder – ved hjælp af styresnor, styring med fødderne, med håndtag eller med en drejelig forgaffel og håndtag fra en gammel cykel. En helt almindelig sæbekassebil kan kun køres med lav hastighed, men det er alligevel en god idé at sætte bremser på den.

Disse materialer får du brug for
- Bræt i ca. 50×225 mm × 120-150 cm længde
- 2 brædder i ca. 45×120 mm × 540 cm længde
- 11 brædder i ca. 10×150 mm × 50 cm længde
- Ekstra træ til sædestøtte
- 2 runde metalstænger i en størrelse, der passer til akseldiameteren
- 4 hjul
- Skruer
- Metalskiver
- Møtrikker og skruer
- Splitter
- Styresnor
 

 1. Sæbekassebilens dimensioner

  Sæbekassebilen er ca. 1,2-1,5 meter lang og ca. 75 cm bred. Højden afhænger af hjulenes diameter. Jo større hjulene er, desto højere afstand vil der være til underlaget. Dimensionerne vil også afhænge af, hvem der kører sæbekassebilen. Du kan vælge de dimensioner, der passer bedst til dig. Det samme gælder valget af materialer til ramme, hjul, styretøj, bremse og sæde.

 2. Sæbekassebilens hjul

  Du skal bruge fire hjul af samme diameter til din sæbekassebil. Du kan købe forskellige hjul i byggemarkeder, f.eks. trillebørshjul. Du kan også bruge hjul fra en gammel barnevogn, eller fra en barnecykel. Det kan godt en gang imellem være svært at finde metalaksler, der passer til hjuldiameteren. Du kan bruge gamle håndlister eller hegnspinde, eller du kan være heldig at finde metalstænger i byggemarkedet. Her bruger vi trillebørshjul med en diameter på 360 mm og aksler med en diameter på 20 mm. Sæbekassebilens hjul sikres med skiver og splitter.

 3. Metalaksler

  Bor otte 5 mm huller i metalakslerne på 20 mm i diameter (og 750 mm i længden). Start i midten og bor derefter to huller i venstre og højre side, med 100 mm afstand. Så kan du skrue akslen fast foran og bagved på sæbekassebilens tværstykker. Bor to huller i begge ender af akslen, så splitterne kan sikre hjulene. Afstanden afhænger af bredden på hjulnavene + holdeskiverne + slør.

  De valgte trillebørshjul har en diameter på 360 mm, en dækbredde på 85 mm, et hul i enden af akslen på 20 mm og en navbredde på 75 mm. De to huller til splitterne skal så anbringes således: 75 mm + 2× skivetykkelsen på 3 mm = 6 mm + 2× sløret på 2 mm på hver side = 4 mm, dvs. i alt 85 mm. Mellemrummet mellem den indvendige split og bagerste tværstykke er omkring 10 mm på hver side.

 4. Bagerste tværstykke på sæbekassebilen

  Forreste (styrende) tværstykke og bagerste tværstykke er lægter, der måler 45×120 mm og er 540 mm lange. Begge disse lægter har en kanal i midten, der skal holde metalakslen. Denne kanal er 20 mm bred og 15 mm dyb, og går i hele lægtens længde. Brug en rundsav indstillet til en dybde af 15 mm til at foretage to parallelle indsnit i lægten. Disse markerer siderne i kanalen. Udskær dernæst resten af kanalen mellem de to savlinjer med et stemmejern. Det er endnu lettere at udskære kanalen med en overfræser. Derefter skrues bagakslen stramt på plads i midten af det bagerste tværstykke.

 5. Sæbekassebilens forreste (styrende) tværstykke

  Så samler du forhjulsakslen på sæbekassebilen på samme måde som bagerste tværstykke, men først skal du tilpasse M12-skruen med en længde på 12 eller 16 cm. Bor et 12 mm hul i midten af forreste (styrende) tværstykke. Tag et 20 mm bor og skær en fordybning på ca. 30 mm til M12-skruens hoved.

  1. Bank M12-skruens hoved stramt ind i fordybningen på 30 mm for at forhindre skruen i at dreje under samlingen.
  2. Anbring så metalakslen i midten af det forreste (styrende) tværstykke.
  3. Til sidst skruer du akselenheden stramt sammen.
 6. Sæbekassebilens ramme

  Afstanden mellem sæbekassebilens front- og bagaksel ligger ikke fast, men der skal være tilstrækkelig plads til, at det forreste (styrende) tværstykke let kan drejes frem og tilbage. Dernæst bruger vi et bredt bræt på 220 mm i bredden til at lave en ramme, der er 150 cm lang. Vi bruger ikke kompositmateriale, da træbrædder er mere vejrbestandige. Brug et 12 mm bor, lav et hul i en afstand af 18 cm fra fronten. Skub skruen ind i hullet på forreste (styrende) tværstykke. Så fastgør du bagerste tværstykke under sæbekassebilens ryglæn.

 7. Montér forreste (styrende) tværstykke

  Forreste (styrende) tværstykke er hængslet til sæbekassebilen med den før omtalte 12 mm skrue. Denne skrue har et gevindløst stykke foroven. Selvfølgelig skal der være et vist slør, så det forreste (styrende) tværstykke kan dreje frit. Sæt to store metalspændeskiver på M12-skruen og kom smørefedt mellem skiverne og skruen. Skub den ende af M12-skruen, der rager ud, gennem åbningen i rammen, anbring en metalskive på den del af skruen, der har gevind, og montér de to M12-møtrikker. Du kan også bruge selvlåsende nylonmøtrikker for at forhindre dem i at løsne sig som følge af vibrationer. Spænd møtrikkerne i modsatte retninger med to skruenøgler i den rigtige størrelse eller med en skiftenøgle.

 8. Montér hjulene

  De to huller i hver ende af metalakslen giver dig mulighed for at montere splitter, der skal holde hjulene på plads, sammen med to skiver. Sørg for, at hjulene kan dreje frit, ved at komme smørefedt på begge ender af akslerne, så du undgår for stor slitage. Det vil være en god idé at komme mere smørefedt på efter nogle få uger. Hvis du bruger luftfyldte dæk, er det bedst at montere hjulene, så ventilerne vender indad.

 9. TIP!

  Hvis du monterer en trækkrog foran på sæbekassebilen, er det nemt at trække den.
 10. Sædet

  Det kan godt betale sig at montere et godt sæde på din sæbekassebil, og det er nemt at lave. Du skal bruge fem brædder i 50 cm længde til selve sædet, og yderligere fire brædder i samme længde til ryglænet. Skru yderligere to brædder i samme bredde og tykkelse og med en længde på ca. 45 cm fast på begge sider under sædet. Så kan sædet skrues fast på rammen. Ryglænet med fire brædder passer i en vinkel i forhold til sædets bagbræt. Så laver vi to trekantede stykker med en vinkel på ca. 60° og skruer dem fast på både ryglænsbrædderne og den bagerste del af rammen. For at gøre sædet mere bekvemt, kan du komme en pude på!

 11. Endestop til det forreste (styrende) tværstykke

  Endestoppet til forreste (styrende) tværstykke er monteret under rammen. Dette endestop fungerer som sikkerhedsstop og forhindrer forakslen i at dreje for langt i forhold til rammen, hvilket kunne få sæbekassebilen til at vælte eller forårsage skader på fødderne.

 12. Bremsen

  Vi laver bremsen ved hjælp af et smalt bræt, der kan bevæges, hvor vi saver riller eller monterer et stykke bildæk i enden, så brættet ikke bliver slidt så hurtigt.

  Skru det smalle bræt fast på rammen. Det kan du gøre i enten venstre eller højre side. Når du trækker det smalle bræt tilbage, presses det mod jorden, så sæbekassebilen mister fart. Det er en god idé at montere en forstærkerblok på rammen for at modstå bremsekraften.

 13. Styretøj

  Det enkleste styretøj laver vi ved at bore to huller til styresnoren i yderste højre og venstre side af det forreste (styrende) tværstykke. Bor to huller i en vinkel, så de kommer ud i toppen af akslen og halvvejs hen over den. Du kan selvfølgelig også montere styretovet med to øskner. Sørg for at knuderne i snorens ende er store nok til, at snoren ikke kan komme gennem hullerne. Anbring et bræt på den øverste del af snoren, så føreren ikke skærer hænderne.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Byg din egen sæbekassebil

3.5
3.5 of 5

694 i alt

 • 5
  304
 • 4
  117
 • 3
  58
 • 2
  43
 • 1
  172