Skip to content

Boring i træ og plast

Det kan koste mange penge at få andre til at udføre et job for dig. Men med den rigtige indstilling kan du gøre mange ting selv. Du vil spare tid og penge ved at bruge de praktiske gør-det-selv-instruktioner, som du finder på SKIL hjemmesiden.

Disse trin-for-trin-instruktioner inddeles i kategorier for de forskellige typer opgaver i og omkring hjemmet, og giver dig præcise forklaringer fra A til Z.

  1. Træbor

    Sædvanlige træbor er beregnet til at fremstille huller på op til Ø10 mm i alle træsorter. Træbor er nemmere at bore præcist med på grund af centreringsspidsen. Spidsen gør, at boret ikke forsøger at flytte sig i siden, før det har bidt sig fast.

  2. Spiralbor

    Spiralboret har et spidst, kegleformet hoved, så det er nemt at anbringe præcist. Den hærdede, gevindskårne spids giver en yderst præcis og glat borekanal fri for grater. Spiralbor er velegnede til boring i blødt træ og europæiske hårde træsorter, f.eks. i bærende konstruktioner.

  3. Fladbor

    Fladbor benyttes til huller tykkere end Ø11 mm. For at opnå et rent, glat hul er det bedst at fortsætte med at bore, indtil spidsen lige akkurat kommer ud på den modsatte side af emnet. Derefter vendes emnet om, og boringen færdiggøres fra den modsatte side. Fladbor er udstyrede med en centreringsspids og skarpe skær på begge sider af klingen. Denne type bor benyttes til at bore større huller – både på tværs af årerne og på langs af planker og bjælker. Med denne type bor anbefales det altid at benytte en stor omdrejningshastighed.

  4. Spidsforsænker

    En spidsforsænker benyttes til at danne en kegleformet fordybning i overfladen omkring borekanalen, så det er muligt at forsænke skruehovedet. Først udføres borekanalen med et sædvanligt bor, hvorefter fordybningen til skruehovedet udføres med en spidsforsænker. Hvis du gerne vil skjule skruehovedet helt, borer du fordybningen en smule dybere, skruer skruen i og spartler ud med spartelmasse eller limer en prop i (udført med et propbor, se nedenfor).

  5. Justerbar hulsav

    En justerbar hulsav består af en centreringsspids og en savklinge, der kan justeres til forskellige diametre. Ved brug af en hulsav anbefales det at montere boremaskinen i en holder eller fastgøre emnet på arbejdsbordet.

  6. Hulsav

    Til større huller i træ, end det er muligt at udføre med et fladbor, anbefales det at benytte en hulsav. Hulsavens klinge er en sædvanlig savklinge, men den er bøjet omkring, så den danner en cirkel. Man starter med at bore et centreringshul med boret i midten, hvorefter det endelige hul udføres med savklingen. Der findes tilsvarende hulsave, der ikke alene kan bruges til hårdt træ men også til mursten, gipsplader, laminat, plast og lignende.

  7. Propbor

    Én måde at skjule skruehoveder på er at bore en prop ud af emnet, før selve borekanalen udføres. På grund af boremaskinens vibrationer bliver proppen dog sjældent helt perfekt. Det bedste resultat opnås ved at benytte en søjleboremaskine monteret med et særligt propbor.

Bedømmelse

Bedøm denne trin for trin beskrivelse.

Boring i træ og plast

4.1
4.1 of 5

365 Antal stemmer

  • 5
    224
  • 4
    59
  • 3
    21
  • 2
    16
  • 1
    45