Beskæring af klatreplanter

50% of 100%
Klatreplanter giver en god, naturlig opdeling af haven, men før man véd af det, har de det med at brede sig i alle retninger. Når du beskærer klatreplanter, skal du skelne mellem blomstrende klatreplanter som kaprifolie (gedeblad) og grønne klatreplanter som efeu.
 1. Hvornår skal klatreplanter beskæres?

  Det er vigtigt at vide, om en blomstrende klatreplante blomstrer om foråret eller om sommeren. Hvis den blomstrer om foråret, dannes knopperne i vækstsæsonen forinden. Disse klatreplanter skal beskæres, efter at de er blomstret. Hvis din klatreplante blomstrer om sommeren, dannes knopperne i forårsmånederne. Disse klatreplanter kan beskæres sidst på vinteren.

  Grønne klatreplanter som efeu kan beskæres lidt vækstsæsonen igennem, så de danner tætsiddende grene. Gamle blade kan fjernes om vinteren. På bladfældende klatreplanter kan hele stængler, der vokser den forkerte vej, fjernes.

 2. Hvilket værktøj får du brug for til at beskære dine klatreplanter?

  Det er altid en god idé at have det rigtige værktøj ved beskæring af klatreplanter. Til tynde grene er en beskæringssaks normalt tilstrækkelig. Til hårdere, tykkere grene får du brug for en grensaks eller eventuelt en beskæringssav. Hvis du skal beskære en vildtvoksende klatreplante, er en hækkesaks til stor hjælp.
 3. Hvordan beskærer man klatreplanter?

  Blomstrende klatreplanter og grønne klatreplanter vokser bedre og ser bedre ud, når gamle grene bliver fjernet. Pas på ikke at beskære sideskuddene for tæt på deres fæste ved hovedskuddet. Det kan blive nødvendigt at fjerne flere skud for at klippe en vildtvoksende klatreplante ned.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Beskæring af klatreplanter

2.5
2.5 of 5

44 i alt

 • 5
  11
 • 4
  6
 • 3
  3
 • 2
  5
 • 1
  13