Arbejde med dyvler

86% of 100%

Hvis du vil montere noget på en murstens- eller betonvæg, gipsplade eller anden hård overflade (der ikke er træ), skal du helt sikkert bruge dyvler. De sørger for, at der er godt greb i solide materialer, eller de forankrer sig selv i hule materialer eller paneler.

 1. Hvilke dyvler skal der til?

  Til hver type materiale findes der en optimal type dyvel. Til specialopgaver findes der ofte særlige dyveltyper, og de giver tit et bedre resultat end universaldyvler. Når du har fundet den korrekte type dyvel til opgaven, mangler du at vælge størrelse. Borets diameter er den samme som dyvlens. Det er som regel angivet på dyvlen, f.eks. "S6" for en dyvel med diameter 6 mm, der svarer til et bor med samme diameter.

 2. Universaldyvler

  De klassiske polyamiddyvler findes i forskellige grundformer. Når du tilspænder skruen, udvider dyvlen sig og forankrer sig i væggen. Bor hullet med en slagboremaskine og bank dyvlen forsigtigt på plads. Derefter kan du skrue skruen i. Sørg for at benytte en skruetype, der fungere med dyvler, og at længden og tykkelsen svarer til den benyttede dyvel.

 3. Hammerbeslag

  Disse dyvler indeholder et stålsøm eller en specialskrue, der drives på plads i dyvlen med en hammer. Det er meget hurtigere end et benytte en sædvanlig skrue og er ideelt til montering af fodpaneler, bjælker, vindueskarme, loftsplader og vægplader. Om nødvendigt kan skruen tilspændes med en skruetrækker, når den er hamret i.

 4. Ekspansionsdyvler

  Disse polyamiddyvler er beregnet til brug i hulvægge og består af to dele. Når skruen tilspændes, bøjes dyvlens bagerste del mod dens forreste del. En anden variant er ekspansionsdyvlen. Den har fire "vinger" og er ideel til opsætning i snævre huller. Disse dyvler kan benyttes til ophængning af billeder, lette spejle og andre lette genstande. Denne type dyvel giver solid forankring i gipsplader og lignende materialer.

 5. Ankerskruer

  Disse dyvler er beregnet til beslag, der skal bære tunge laster som store hylder eller skabe. En ankerskrue M12 kan som regel bære op til 200 kg. Når møtrikken eller krogen tilspændes, drives det kegleformede anker ind. Det tvinger metalsegmenterne udad, så de forankrer dyvlen i det omgivende materiale.

 6. Gipspladedyvler

  Denne dyvel danner en fortykkelse inde i eller bag en hulvæg. Når en skrue indsættes og tilspændes, spreder segmenterne sig som en paraply. Disse dyvler kan benyttes med forskellige typer plader og er ligeledes velegnede til opsætning af lette genstande i lofter.

 7. Ankerdyvel

  Ankerdyvler benyttes hovedsagelig i lofter og hulvægge. Denne type dyvler har fjedrende "vinger". Dyvlen skydes gennem hullet med sammenlukkede vinger, men disse spreder sig, når de slippes, og skruen tilspændes.

Bedømmelse

Bedøm denne trinvise vejledning.

Arbejde med dyvler

4.3
4.3 of 5

843 i alt

 • 5
  577
 • 4
  130
 • 3
  30
 • 2
  30
 • 1
  75