Boremaskiner

 1. Forskellige typer spændepatroner til akkuskruetrækkere og akkuboremaskiner

 2. 1) Nøglepatron

  Boret sættes ind i spændepatronen, der tilspændes og løsnes med en nøgle. Nøglepatronen holder boret fast, men systemet er bøvlet, og man skal passe på ikke at miste nøglen.
 3. 2) Tohåndsbetjent selvspændende borepatron

  En selvspændende spændepatron kræver brug af begge hænder. Man holder fast i den ene del af spændepatronen med den ene hånd, mens man tilspænder eller løsner spændepatronen ved at dreje den anden del med den anden hånd.
 4. 3) Enhåndsbetjent selvspændende borepatron

  Dette er den nemmeste løsning, fordi den kan betjenes med én hånd, så man har den anden hånd fri til at holde værktøjet eller tilbehøret.
 5. 4) Eksempel på SDS-borepatron

  Dette spændepatronsystem findes udelukkende på borehamre og kræver brug af særlige SDS- eller SDS Plus-bor. Borene er meget nemme at montere. Til boring i træ og metal med sædvanlige bor skal benyttes en særlig SDS Plus-adapter.
 6. 5) Sekskantdrev

  Akkuskruetrækkere er som regel udstyrede med en magnetisk sekskantet (heksagonal) bitholder. Sekskantede drev på akkuslagboremaskiner fungerer en anelse anderledes. Man trækker spændepatronen fremad og indsætter tilbehøret. Derefter slipper man spændepatronen. I begge tilfælde monteres tilbehøret uden brug af ekstra værktøj.